Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržava ih 40 zemalja

Istraživanje pokazuje potporu borbi SAD-a protiv Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojni napori protiv terorističke skupine Islamske države uživaju široku potporu diljem svijeta, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja Centra Pew Research objavljeno u utorak.

Usred uspona terorističke skupine 62 posto ispitanika u 40 zemalja reklo je da podržava američku vojnu akciju protiv Islamske države, uključujući i djelovanja u Siriji i Iraku.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Američki pohod protiv militanata podupiru većine u europskim zemljama i podržavaju narodi u ključnim zemljama Bliskog istoka, objavio je ovaj istraživački centar iz Washingtona. Istraživanje Pewa provedeno je na 45.435 ispitanika u 40 zemalja između 25. ožujka i 27. svibnja.

PONOVNO ŠOKIRALI SVIJET ISIS objavio snimke ubojstava koje lede krv u žilama

U istraživanju su ispitanici pitani i da li misle da je opravdano korištenje mučenja protiv osumnjičenih terorista nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna. Samo oko jedne trećine ispitanika odgovorilo je da jeste. Za usporedbu oko 60 Amerikanaca smatra da je mučenje bilo opravdano.

Istraživanje pokazuje da se sve snažnijim ocjenjuje američko gospodarstvo.

U 30 od 40 zemalja relativna ili apsolutna većina kaže da je SAD vodeća svjetska gospodarska sila. Međutim, govoreći o izgledima za budućnost ljudi u 27 od 40 zemalja rekli su da je Kina ili već zasjenila SAD kao dominantnu gospodarsku silu ili će to učiniti. Europska unija je najuvjerenija u neizbježnu premoć Kine.

Ukupan dojam SAD-a u svijetu i dalje je pozitivan sa 70 posto ispitanika koji imaju povoljno mišljenje.

Predsjednik Barack Obama je i dalje popularan u većini zemalja, a njegova je popularnost porasla prošle godine u 14 zemalja. Najveći pad Obamine popularnosti zabilježen je u Izraelu gdje je povjerenje u američkog predsjednika opalo sa 71 posto u 2014. na 49 posto ove godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene