Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmazda za Mali

Islamisti napali plinsko postrojenje u Alžiru i oteli 41 osobu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamski militanti napali su u srijedu u zoru plinska polja u jugoistočnom dijelu Alžira u blizini granice s Libijom koja eksploatiraju europske zemlje te oteli najmanje 41 osobu, ubili dvije osobe, među kojima je i jedan Francuz, i ranili najmanje sedam osoba.

Napad, za koji su odgovornost preuzeli suradnici al Qaede, uslijedio je nakon što su se islamisti obvezali na odmazdu zbog francuske vojne intervencije u Maliju koja je započela prošlog tjedna protiv militanata u toj zemlji povezanih s al Qaedom. Alžir je dozvolio Francuskoj da tijekom operacije u Maliju koristi njegov zračni prostor.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Slika nije dostupna Kaos u plinskom postrojenju Alžirska vojska avionima napala otmičare, više talaca ubijeno

Zbog ovog slučaja raste zabrinutost da će francuska akcija u Maliju izazvati i druge napade u znak odmazde protiv zapadnih ciljeva u Africi gdje al Qaeda operira po zemljama Magreba, te u Europi.

Napadnutim poljem upravljaju britanski BP, norveški Statoil i alžirska državna tvrtka Sonatrach, a BP je potvrdio da se došlo do "sigurnosnog incidenta" na polju In Amenas.

>> Mali: Francuska napada na sjeveru uz dopuštenje Alžira

Alžirska novinska agencija APS izvijestila je da je uz francuskog državljanina ubijen i jedan od čuvara, sedam je osoba ranjeno među kojima i dva stranca.

Kako javlja Reuters, skupina koja stoji iza napada tvrdi kako se oteli 41 osobu te kako se radi o odmazdi za Alžiru jer su Francuzima dopustili korištenje zračnog prostora u intervenciji u Maliju.

Alžirske snage pokrenule su akciju oslobađnja zatočenih i okružile su logor u kojem borave radnici.

Prema izvorima francuske vlade napadači su stigli iz Libije.

Mauritanska novinska agencija ANI, koja ima kontakte s islamistima, izvijestila je da jedna skupina drži otete strance. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene