Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmica

Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Oslobođen je oteti brod, a somalski pirati dobili su otkupninu od 5 milijuna dolara.

Somalski pirati oslobodili su oteti brod MV Abdulah i njegovu posadu od 23 člana u nedjelju ujutro nakon što je plaćena otkupnina od 5 milijuna dolara, rekla su dvojica pirata.

"Novac nam je donesen prije dvije noći kao i obično, provjerili smo je li novac lažan. Zatim smo podijelili novac po skupinama i otišli, izbjegavajući vladine snage", rekao je Abdirašid Jusuf, jedan od pirata za Reuters.

Dodao je da je brod pušten sa svom posadom.

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije

Dužnosnici somalske vlade nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

MV Abdulah, brod za rasuti teret pod zastavom Bangladeša - vrsta trgovačkog broda koji se koristi za prijevoz velikih količina tereta - otet je u ožujku dok je plovio iz Mozambika prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Otmica se dogodila oko 600 nautičkih milja istočno od somalskoga glavnoga grada Mogadiša.

Somalski pirati uzrokovali su kaos u vodama uz dugu obalu zemlje od otprilike 2008. do 2018. Bili su u stanju mirovanja do kraja prošle godine, kada je aktivnost pirata ponovno počela jačati.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..."

Pomorski izvori kažu da su pirati možda ohrabreni slabljenjem sigurnosnih mjera ili da iskorištavaju kaos izazvan napadima jemenskih hutista na brodove, dok u Gazi bjesni rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene