Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije

Iranska urota: SAD se konzultira u Vijeću sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su u srijedu počele pojedinačne razgovore s veleposlanicima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN kako bi pronašle diplomatski odgovor na navodnu iransku urotu protiv veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu.

Zasad nije jasno kakvu vrstu reakcije prema Iranu, kojeg Washington smatra glavnim organizatorom tog atentata što ga Teheran niječe, SAD očekuje od Vijeća sigurnosti. Američka veleposlanica u UN-u Susan Rice sastala se u četiri oka s veleposlanicima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti. Velika Britanija i Francuska već su najavile da će poduprijeti američke inicijative. Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin ocijenio je stvar 'čudnom', komentirajući je pred novinarima.

Rice 'danas (srijeda) održava pojedinačne konzultacije s članovima Vijeća sigurnosti kako bi ih obavijestila o uroti i zatražila pomoć' i kako bi Iran položio račun, rekao je američki čelnik koji nije htio otkriti identitet. Američko pravosuđe objavilo je u utorak optužnice protiv dvoje iranskih državljana pod sumnjom da su htjeli ubiti saudijskog veleposlanika Adela Al-Džubeira u Washingtonu.

Iran je odlučno odbacio američke optužbe, optužujući sa svoje strane Washington da je sve izmislio kako bi stvorio 'umjetnu krizu' između Irana i njegovih arapskih susjeda, napose Saudijske Arabije. Teheran je optužbe Washingtona nazvao 'sotonskom urotom' u pismu koje je poslao Vijeću sigurnosti. 'Za Francusku je to iznimno ozbiljna stvar', rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

Velika Britanija će pružiti potporu 'donošenju mjera koje će Iran držati odgovornim', rekao je glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona koji je navodnu urotu nazvao 'zapanjujućom'. (Hina)

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene