Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gore nego se može zamisliti'

Preživjela djeca tvrde: Vozač je prije udara mijenjao DVD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio spasilaca koji su prvi stigli na mjesto nesreće belgijskog autobusa prepunog djece, za mjesne su medije opisali stravične prizore s mjesta nesreće, prenosi BBC. U isto vrijeme preživjeli mališani tvrde kako je netom prije nesreće vozač od jedne učiteljice uzimao DVD.

Stalno se pojavljuju nova nagađanja o uzroku nesreće. Vozač autobusa koji se zabio u zid tunela u Švicarskoj, pri čemu je poginulo 28 osoba, od čega 22 djece, navodno je prije udara želio ubaciti DVD u 'player', prenosi theprovince švicarske i belgijske pisane medije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Srbiji Ženu (69) udario kotač koji je otpao s autobusa, prikovao ju je za ogradu: Umrla je Ilustracija Autobus je na pregledu Policija objavila detalje strašne nesreće kod Čazme: S ceste sletio autobus pun djece, dvoje u bolnici

Naime, navodno su neka od preživjele djece u svom iskazu rekla da je jedna učiteljica netom prije nesreće vozaču, koji je inače bio odmoran i upravljao autobusom za koji tvrtka tvrdi da je redovito servisiran i kao nov, dodala u ruke DVD ili CD. Prema tim napisima, u tom je trenutku lako moglo doći do radnje koja je uzrokovala gubitak kontrole nad vozilom i koban udar u zid tunela. Tvrtka vlasnik autobusa potvrdila je da je autobus imao DVD uređaj.

No, službeni izvori i dalje ponavljaju da su sva nagađanja o uzroku nesreće spekulacije te da će se istragom, uključujući i pregled snimki nadzornih kamera u tunelu kako bi se pokušali utvrditi pokreti vozača, utvrditi sve okolnosti nesreće.

Policijski zapovjednik kantona Valaisa Christian Varone izjavio je da je mjesto nesreće izgledalo kao ratna zona i da su i najiskusniji spasioci bili shrvani onime što su vidjeli. 'Bilo je apokaliptično', rekao je. U nesreći je poginulo 22 djece i osam odraslih osoba.

Jedan od prvih spasilaca koji je došao na mjesto sudara Claude Peter rekao je za list Le Matin da su svi bili užasnuti iako su u tom poslu već svašta vidjeli. Njemu je, kaže, posebno bilo teško jer je otac 12-godišnje djevojčice, otprilike iste dobi kao i nastradala djeca.

>> Svjedočanstvo iz autobusa smrti: 'Sve je postalo crno, sjedala su poletjela zrakom'

Alain Rittiner, spasilac s 20-godišnjim iskustvom, rekao je da je na mjestu nesreće bilo 'gore nego što se može zamisliti'. 'Najprije smo čuli vrisak djece i svi smo se na trenutak 'smrznuli', a zatim nam je 'proradio' instinkt za spašavanje i krenuli smo u akciju', rekao je Rittiner za švicarsku televiziju.

U spašavanju je sudjelovalo oko 200 ljudi, među kojima su bili policajci, vatrogasci i liječnici. Trebali su im sati da iz smrskanog autobusa izvuku sve putnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene