Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija koja trese Belgiju

Svjedočanstvo iz autobusa smrti: 'Sve je postalo crno, sjedala su poletjela zrakom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stravičnom udaru autobusa u zid tunela u Švicarskoj, poginulo je 28 osoba, od čega 22 djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija užas u JAR-u U nesreći poginulo 45 ljudi: Autobus pao preko mosta pa se zapalio Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe

Belgijska djevojčica, jedna od preživjelih u stravičnoj nesreći, iako teško ozlijeđena, ocu je uspjela prepričati stravu koju je proživjela u nesreći. Djevojčica nije imenovana.

'Odjednom je sve postalo crno i čula sam prasak. Sjedala su poletjela zrakom, a ja sam ostala zarobljena između dva sjedala', ispričala je ocu, a prenosi belgijski list Le Soir. List piše kako je djevojčicu zasigurno 'pazio anđeo čuvar', jer iako se nalazila na strani koja je najviše stradala, uspjela je preživjeti. Djevojčica je teško ozlijeđena i ima slomljene noge i ruku.

>> Autobus sletio u provaliju, poginulo 26 osoba

Autobus u kojem je bilo 52 ljudi iz flamanskog područja Belgije imao je nesreću u noći na srijedu u kantonu Wallis koji graniči s Italijom. Nesreća se dogodila sinoć oko 21 sat pored švicarskog grada Sierre.

Nakon spuštanja u dolinu, vozač je krenuo autocestom A9 u pravcu Sion/Lausanne. Dva kilometra dalje iz nepoznata razloga autobus je skrenuo udesno i udario u rub nogostupa. Potom je svom snagom udario u betonski zid. Udarac je bio iznimno snažan. Prednja trećina autobusa praktično je zgnječena, a brojni putnici su priklješteni, priopćila je policija. Autoput je zatvoren u oba smjera.

Supruga jednog od poginulih vozača, Evy Laereman, izjavila je za televizijsku postaju VTM kako joj se suprug uvijek javljao kada je bio na putu. 'Kada sam se probudila u 2:30 i vidjela da još uvijek nisam dobila nikakvu poruku, bila sam zabrinuta'.

Nekoliko osoba moralo se oslobađati iz olupine. Poginulo je 22 djece i 6 odraslih osba od kojih oba vozača i dvoje profesora.

Do nesreće je došlo dok se autobus vraćao u Belgiju sa zimskog odmora iz skijaškog kampa, rekla je policija. U nesreći je ozlijeđeno još 24-ero djece. Troje djece je u komi. Pretrpjeli su teške ozljede glave i prsnog koša. Od 24-ero ozlijeđene djece do sada je identificirano 22-oje.

Ozlijeđena djeca helikopterima su prebačena u bolnice u Lousanneu, Bernu, Sionu i drugim švicarskim gradovima. Jedan liječnik u bolnici u Sionu za AFP je izjavio da su ozlijeđena djeca bila 'ekstremno tiha'.

BBC prenosi kako je nekoliko djece u tom autobusu i nizozemskog porijekla, no da gotova sva žive u Belgiji. AP javlja kako su stradala djeca u dobi od oko 12 godina iz dva belgijska grada - Lommela i Heverleea. Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske je izvijestilo kako je u autobusu bilo 10-ero nizozemske djece.

Potreseni roditelji djece koja su bila u trima autobusima pohitali su u škole u Belgiji, no identifikacija mrtvih i ozlijeđenih u nesreći još nije bila dovršena. Mnogi roditelji satima nisu znali jesu li njihova djeca mrtva ili ozlijeđena.

Zamjenik gradonačelnika belgijskog grada Heverleea Kris Verdyuckts je kazao kako su školske fotografije djece poslane u Švicarsku. 'Još osmero djece iz škole Saint Lambertus u Heverleeu nije stupilo u kontakt s obiteljima', kazao je Verdyckts.

Airbus A310 u vlasništvu belgijske vlade je sa 116 osoba, uglavnom roditelja, oko 14:35 sati sletio u zračnu luku u Ženevi. S njima u avionu su doputovali i belgijski premijer Elio Di Rupio i još dva belgijska ministra. Roditeljima je organiziran prijevoz do švicarskih bolnica u kojima se nalaze ozlijeđena djeca. Belgija će zbog tragedije proglasiti dan žalosti.

63-godišnji Alex Pues i njegova 46-godišnja supruga Jocelyn Camero pet su sati proživljavali pravu agoniju jer nisu znali što je s njihovom 11-godišnjom Sarah. Potom je stigla poruka. Njihova kćer je među preživjelima. 'Naše misli su s roditeljima čija djeca nisu preživjela', kazali su za belgijske novine Nieuwsblad.

Autocesta A9 je i dalje zatvorena oko tunela. Vlasti će roditeljima koji su doputovali iz Belgije dozvoliti da obiđu mjesto nesreće. Prvi rezultati istrage pokazuju da belgijski autobus nije vozio prebrzo. Istražitelji kažu kako se čini da su putnici bili vezani sigurnosnim pojasima.

 

'Neshvatljivo'

'To je neshvatljivo. Bila su tri autobusa i samo jedan je sudjelovao u nesreći, bez kontakta s drugim autobusima', rekao je Didier Reynders, ministar vanjskih poslova Belgije.

'Riječ je o tragediji koja će potresti cijelu Belgiju', rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders za radio Europe 1. Isto je rekao i belgijski premijer Elio Di Rupio.

Zbog tragedije, švicarski parlament sjednicu je započeo minutom šutnje. U spomen na žrtve, to su učinili i zastupnici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Belgijsko ministarstvo vanjskih poslova u Bruxellesu priopćilo je kako se radi o djeci u dobi oko 12 godina, a autobus koji je udario u tunel, jedan je od tri koje je unajmila jedna kršćanska udruga, prenosi agencija AFP.

Belgijski ministar prometa Melchior Wathelet rekao je medijima kako je tvrtka koja je vlasnik autobusa, Toptours, poznata po izvrsnoj reputaciji. 'Vozači autobusa su stigli noć prije i odmarali su se tijekom dana i prije polaska. Čini se kako je zakon o vožnji i odmoru između vožnji ovdje poštovan', istaknuo je Wathelet.

Tunel u koji je autobus udario nije bio opterećen prometom u vrijeme nesreće, a uvjeti vožnje bili su normalni.

ADAC, najveći njemački i europski autoklub, izvijestio je kako je 2005. godine taj tunel ocijenjen ocjenom 'dobar'. 'Zadovoljio je sve uvjete koji su potrebni za sigurnost prometa', kazala je glasnogovornica ADAC-a Marion-Maxi Hartung za njemački Spiegel.

Vlada strah i napetost među roditeljima

Belgijski nadbiskup Andre Joseph Leonard, koji se nalazi u mjestu Haverlee, iz kojeg dolazi dio stradale djece, istaknuo je kako među roditeljima vlada veliki strah. 'Vlada veliki strah i nesigurnost. Još je oko osmero djece za koju se ne zna što im se dogodilo, što jako plaši njihove roditelje', naglasio je za AP Leonard.

Oko te stravične nesreće švicarske vlasti pokrenule su i službenu istragu, a BBC prenosi kako se na mjestu nesreće u jednom trenutku našlo oko 300-tinjak spasilaca i 8 helikoptera.

Predsjednik vlade kantona Valais Jacques Melly izrazio je 'veliko žaljenje' i 'duboku potresenost'. Izrazio je sućut obiteljima žrtvama i uputio zahvalu spasiocima koji su radili 'u vrlo teškim uvjetima'. (B.V./S.D.M./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene