Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička ofenziva

HOLLANDEOV DIPLOMATSKI MARATON Na redu su Putin i Renzi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande nastavlja u četvrtak svoj diplomatski maraton kako bi dobio potporu za široku koaliciju za borbu proti Islamske države, primajući u Parizu talijanskog premijera Matea Renzija nakon čega putuje u Moskvu na susret s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Šef francuske države već je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom"

Koordinacija u borbi protiv Islamske države, koja je u srijedu preuzela odgovornost za novi atentat počinjen dan ranije u Tunisu je komplicirana, posebno nakon što je ruski zrakoplov u utorak srušila Turska, članica NATO-a i koalicije za borbu protiv IS-a.

Unatoč tom incidentu, najtežem između Moskve i Ankare od početka ruske vojne intervencije u Siriji prije dva mjeseca, čelnici Rusije i Turske kazali su da žele izbjeći vojnu eskalaciju u regiji.

Francuski ministar izjavio: 'Ovo je važna vijest'

U srijedu je Hollande dobio obećanje Angele Merkel da će brzo djelovati uz Francusku u borbi prtoiv džihadističke prijetnje. "Predsjednikov poziv da razmislimo o dodatnim zadaćama koje bismo mogli preuzeti za mene je pravi izazov i mi ćemo brzo reagirati", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi pred novinarima. "Htio bih da Njemačka više sudjeluje u borbi s DAESH-om (IS) u Siriji i u Iraku", rekao je nešto ranije francuski predsjednik u društvu njemačke kancelarke.

Britanski premijer Cameron koji je u ponedjeljak rekao da bi Velika Britanija trebala vojno intervenirati u Siriji u četvrtak će predstaviti u parlamentu svoju strategiju a zastupnici će o tome glasovati sljedeći tjedan.

Francuski parlament izglasao je u srijedu navečer nastavak zračnih udara u Siriji. "Nema alternative: moramo uništiti" Islamsku državu, rekao je premijer Manuel Valls.

Predsjednici SAD-a i Francuske obznanili su u utorak jedinstvo u borbi protiv Islamske države (IS) koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu 13. studenoga u kojima je poginulo 130 ljudi, ali nesuglasice s Moskvom oko Sirije veliku "koaliciju" kojoj se nada francuski predsjednik čine teško ostvarivom.

Od Obame Hollande nije dobio nikakva konkretna obećanja jer američki predsjednik ne vidi suradnju između svoje zemlje i Rusije u Siriji dok Putin ne promijeni strategiju. Time zajednički stožer koji bi uključio Moskvu postaje vjerojatno neostvariva ideja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene