Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svih 27 zemalja članica

Francuski ministar izjavio: 'Ovo je važna vijest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoć svih zemalja EU-a Francuskoj omogućit će "manji obim posla za naše snage, preusmjerenje i bolje korištenje naših mogućnosti, poručio je Jean-Yves Le Drian.

Dvadeset sedam partnera Pariza u Europskoj uniji pružit će izravnu i neizravnu vojnu pomoć vanjskim operacijama Francuske, napose u Siriji, rekao je u srijedu pred zastupnicima francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza

"Svih 27 zemalja članica (EU-a) odlučilo je pružiti potporu Francuskoj, bilo u obliku izravne pomoći na sirijskom poprištu, bilo u obliku neizravne pomoći našim operacijama na Levantu, bilo u obliku neizravne pomoći na drugim poprištima kamo su poslane francuske snage", rekao je ministar ne rekavši kakva je narav te pomoći što ju je Pariz zatražio nakon napada 13. studenoga.

Njemačka je objavila da šalje u Mali 650 vojnika, a Velika Britanija je svoju bazu na Cipru stavila na raspolaganje francuskim vojnim zrakoplovima.

Predomislio se u zadnji čas i odustao od krvavog pohoda na Pariz?

''Pomoć svih zemalja EU-a Francuskoj omogućit će "manji obim posla za naše snage, preusmjerenje i bolje korištenje naših mogućnosti", izrazio je zadovoljstvo Jean-Yves Le Drian tijekom rasprave u Narodnoj skupštini koju je obilježilo glasovanje o produljenju francuske vojne intervencije u Siriji za tri mjeseca.

"Ovo zajedničko djelovanje na europskoj razini koje je potaknula Francuska aktiviranjem članka 42.7 Lisabonskog ugovora je važna vijest", dodao je ministar.

"Europa smatra da ne može biti po strani vojnog djelovanja za kojim moramo posegnuti" kako bismo neutralizirali skupinu Islamsku državu koja je preuzela odgovornost za krvave napade u Parizu u kojima je 130 osoba poginulo a 350 je ranjeno, ocijenio je.

Merkel obećala brzu akciju protiv terorizma kao odgovor Hollandeu

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u srijedu u Parizu da će "brzo" djelovati kako bi odgovorila na zahtjev francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da "razmisli o dodatnim zadaćama" koje bi Njemačka mogla preuzeti u borbi s terorizmom.

"Predsjednikov poziv da razmislimo o dodatnim zadaćama koje bismo mogli preuzeti za mene je pravi izazov i mi ćemo brzo reagirati", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi pred novinarima.

"Htio bih da Njemačka više sudjeluje u borbi s DAESH-om (IS) u Siriji i u Iraku", rekao je nešto ranije francuski predsjednik u društvu njemačke kancelarke.
"Protiv 'Islamske države' je potrebno boriti se vojnim sredstvima", rekla je Merkel u srijedu uvečer u Parizu uoči radne večere s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

"Kada vas domaćin moli da razmislite o tomu što možemo još učiniti, tada je naša zadaća o tomu razmisliti. I mi ćemo na to reagirati vrlo brzo", rekla je Merkel u Parizu.

"Pozorno ću pratiti što će kancelarka reći o tome, znajući kakva su u Njemačkoj pravila o intervenciji u inozemstvu", rekao je Hollande smjerajući na nužno odobrenje njemačkog parlamenta za svaku vojnu operaciju izvan zemlje.

Njemačka vlada je u srijedu najavila odluku da će u Mali poslati 650 vojnika kako bi pomogla Francuskoj koja se u Siriji bori s džihadistima IS-a.

Dvoje čelnika će nakon zajedničke izjave imati radnu večeru u Elizejskoj palači. Prethodno su na Trgu Republike u Parizu položili ružu na mjestu na kojemu se odaje počast 130 žrtava napada 13. studenoga.

Hollande je usto pozvao da se "izbjeglice" ne poistovjećuje s "teroristima", ocijenivši da je "dužnost" Europe da prihvati te ljude. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene