Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema plana na vidiku

Hoći li EU pronaći prihvatljiv model za spas eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija zemalja eurozone na izvanrednom sastanku raspravljaju o sve alarmantnijoj situaciji za opstanak eura. Vodstvo Europske unije vratilo se iz Washingtona gdje su razgovarali s američkim predsjednikom.

Na sastanku nije bilo konkretnih prijedloga za izlazak iz dužničke krize. Za čak dvije tisuće milijardi dolara - proračunski zadužena Amerika - Europi može ponuditi tek verbalnu potporu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Imamo 10 dana za rješenje' Središnje banke najvećih ekonomija spašavaju svjetsko gospodarstvo Slika nije dostupna Crveno-zeleno 'Raspad eurozone je nerazuman i ne dolazi u obzir. Nema plana B'

Van Rompuy i Barosso u Washingtonu kažu da će se zalagati za užu gospodarsku integraciju zemalja eurozone, a Obama pozdravlja njihovu odlučnost. 'To je od velikog značaja za naše gospodarstvo. Mi imamo udjela u njihovu uspjehu', rekao je Obama.

Amerika u dubokoj krizi tiska dolar, kako bi privremeno krhke financije zadržala u statusu quo. Britanija tiska funtu, kina tiska jen, a eurozona euro očito ne može tiskati. Jer, kako pronaći ključ plasmana valute koja je obračunska i iza koje ne stoji suverenitet niti jedne zemlje članice

Stoga Barossova ideja o euroobveznici kao unitarnom vrijednosnom papiru nikako ne prolazi. Nema pokriće u politikama zemalja članica. Pa ministri vanjskih poslova eurozone pokušavaju riješiti nesuglasje i pronaći novi svima prihvatljiv model za spas eura.

Ona se pak odnosi na elitne obveznice. Njima bi osovina od 6 gospodarski najjačih zemalja uz vjerojatno drakonske uvjete pomagala slabijima. Samit 9. prosinca u tom će smislu biti ključan. Italija danas još tone. 10-godišnje obveznice morala je prodati po kamati od čak 7 cijelih 6 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene