Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Bruxellesu

Ministri eurozone pokušavaju spasiti euro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija zemalja eurozone pristižu u Bruxelles u očajničkom pokušaju spašavanja europske valute prisutne u 17 zemalja, ali i kako bi pokušali zaštititi Europu, SAD, Aziju i ostatak svjetske ekonomije od dugom izazvanog svojevrsnog financijskog tsunamija.

Većina njih slaže se kako u utrci za spas eura nema vremena za gubljenje, ali odjednom se čini kako problem postaje sve veći i veći. Na kocki nije samo valuta koju koristi 332 milijuna ljudi nego, kako je naglasila njemačka kancelarka Angela Merkel, i unija 27 zemalja koja je do sada predstavljala neizmjeran diplomatski uspjeh koji je ujedinio kontinent podijeljen ratovima.

Pročitajte i ovo Ivan Penava Sve je poznato Penava objavio imena ministara iz DP-a Andrej Plenković - 3 Nova kombinacija Tko od ministara ide, a tko ostaje? "Nije Vlada bankomat osobnih želja"

Ukoliko Euro propadne bankarski krediti bit će zamrznuti, tržišta dionica najvjerojatnije će se srušiti, a europske ekonomije nestati. Zemlje eurozone bile bi suočene, prenosi AP, s privremenim padom ekonomije do čak 50 posto, kako prognozira švicarski UBS. Njihovi ekonomski problemi proširili bi se prema zapadu i istoku, a američki i azijski krediti bili bi 'zarobljeni' u kreditnom zamrzavanju dok bi njihov izvoz u Europu u cijelosti propao.

I ministri moraju učiti brzo

Sve u svemu to je scenarij puno gori čak i od devastirajuće kreditne krize i američkog hipotekarskog neuspjeha iz 2008. godine. 'Ako je Europa u problemima nama je puno teže stvarati poslove u našoj zemlji', kazao je američki predsjednik Barack Obama na sastanku s europskim dužnosnicima u Washingtonu.

Pri vrhu današnjeg dnevnog reda je pronalazak načina integracije zemalja članica eurozone, od moćne Njemačke do majušne Malte, kako politički tako i financijski. I ministri financija moraju to učiniti brzo i bez odgoda kao što su, recimo, demokratski referendumi koji oduzimaju puno vremena. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene