Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Imamo 10 dana za rješenje'

Središnje banke najvećih ekonomija spašavaju svjetsko gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon optimizam na svjetskim burzama - šest središnjih banaka najvećih svjetskih ekonomija najavile su zajedničku akciju pomoći.

Vijest da će komercijalne banke lakše i jeftinije do novca, izazvale su streloviti rast dionica. Za to vrijeme europski ministri financija u Bruxellesu razmatraju načine spašavanja eura.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Slika nije dostupna Crveno-zeleno 'Raspad eurozone je nerazuman i ne dolazi u obzir. Nema plana B'

Europski ministri financija sastaju se u Bruxellesu kako bi riješili dužničku krizu u eurozoni. Europski povjerenik za financije Olli Rehn postavio je i krajnji rok - 10 dana ili počinju još gori problemi.

'Sada ulazimo u kritičan period od 10 dana, u kojem moramo dovršiti i zaključiti naš odgovor na postojeću krizu', istaknuo je Rehn, a prenosi BBC. Sastanak europskih ministara odvija se samo dan nakon dogovora o proširenju financijskog fonda za izlazak iz krize.

Iako je predviđeno kako bi taj fond trebao doseći bilijun eura, to se ipak neće dogoditi, istaknulo je vijeće europskih ministara. Predsjednik europskog vijeća Herman Van Rompuy isto je tako upozorio na rastuću ozbiljnost krize u eurozoni.

'problemi su postali sistemski. Svjedoci smo potpune krize povjerenja', istaknuo je Van Rompuy. 'neki za to mogu kriviti iracionalnost tržišta, ali činjenica je da se mi moramo suočiti s tim', dodao je.

Najnoviji podaci Europske središnje banke pokazuju kako su banke u eurozoni sve više nervoznije oko krize i međusobnog posuđivanja novca. Jučer navečer banke su u Središnju europsku banku pohranile 300 milijardi eura, što pokazuje da su neki dijelovi eurozone već u kreditnoj stisci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene