Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveno-zeleno

'Raspad eurozone je nerazuman i ne dolazi u obzir. Nema plana B'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske burze napokon su u plusu. Nakon devet dana trgovanja u crvenom, novi tjedan obojen je u zelenu boju.

Pitanje je koliko dugo. Najnovije prognoze kažu da Europska unija tone u recesiju, a da smanjenje kreditnog rejtinga prijeti svim njezinim članicama. Europskoj uniji prijeti recesija. Do kraja godine očekuje se smanjenje gospodarskih aktivnosti za jedan posto, a početkom sljedeće za još 0,4 posto. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj nije optimistična.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Slika nije dostupna Nema plana na vidiku Hoći li EU pronaći prihvatljiv model za spas eura?

'Situacija u eurozoni strelovito se pogoršava i širi poput zaraze. Politika je i dalje nejasna, i to ne samo u eurozoni nego i u SAD-u. Neophodna je brza i odlučna akcija kako bi se izbjeglo najgore', ističe Pier Carlo Padoan, glavni ekonomist OECD-a. Problemi su jasni, o rješenjima se tek nagađa. Propast eura i raspad eurozone sve češće se spominje kao mogući ishod. Europski čelnici to oštro odbacuju.

'Što se tiče mogućeg raspada eurozone, to je apsolutno nerazumno. Nema plana B i takav scenarij ne dolazi u obzir', kaže Christian Noyer, guverner francuske središnje banke. Sve oči uprte su u Italiju, za mnoge potencijalni uzrok raspada eurozone. Treće po veličini europsko gospodarstvo jednostavno je preveliko za spašavanje postojećim europskim mehanizmima.

'Ne vjerujem u propast Europe. Samo paničare, a to nikome ne pomaže', kaže jedan građanin Rima. 'Mislim da se ništa neće urušiti. Uzbunjuju ljude kako bi ih prestrašili, ali ja sam sigurna da od kolapsa neće biti ništa. Italija je svašta preživjela, preživjet će i ovo', ističe Paola, isto tako stanovnica Rima. Preživjele su i burze devet dana trgovanja u minusu. Novi tjedan napokon su počele u zelenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene