Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojio 30 posto glasova

Kosovo: Thaci pobijedio na izvanrednim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni kosovski premijer Hashim Thaci pobijedio je na izvanrednim kosovskim parlamentarnim izborima.

Prema neslužbenim rezultatima njegova Demokratska stranka Kosova dobila je oko 30 posto glasova. Na prve je izbore od proglašenja neovisnosti 2008. izišla gotovo polovica od milijun i 600 tisuća birača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Slavlje se proširilo na ulice Prištine. Demokratska stranka Kosova aktualnog premijera Hashima Thaçija pobijedila je na prvim parlamentarnim izborima od proglašenja neovisnosti prije dvije i pol godine.

>> Thaci isključuje mogućnost zamjene teritorija sa Srbijom

Izvanredni izbori raspisani su nakon što je Kosovo upalo u ustavnu krizu. Demokratski savez Kosova nije se uspio s koalicijskim partnerom Demokratskom ligom Kosova dogovoriti oko imena novog šefa države nakon što je prije tri mjeseca predsjednik Sejdiu podnio ostavku.'Trebali bismo izbjeći podjele. Trebali bismo raditi zajedno. Samo tada će Kosovo pobijediti kao što je pobijedilo noćas', rekao je Tachi.

Nezaposlenih 40 do 60 posto

Pred njim  je težak posao. Kosovo je jedna od najsiromašnijih europskih država. Nezaposlenost se procjenjuje na nevjerojatnih 40 do 60 posto. Očekivanja Kosovara nakon prospavane noći nisu splasnula.

10 od ukupno 120 mjesta u parlamentu rezervirano je za srpsku manjinu. Međutim, tamošnji su Srbi izbore uglavnom bojkotirali. Da ne izađu na birališta pozivale su ih i vlasti u Beogradu. Početak dijaloga između Prištine i Beograda stoga je nužan. Ali zasad ne i neminovan. Srbija je i dalje na čvrstim pozicijama nepriznavanja kosovske neovisnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene