Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzijski predsjednik obećao vratiti dvije odmetnute pokrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči dolaska misije Europske unije koja bi trebala uvjeriti Rusiju da vrati svoju vojsku na prijeratne položaje gruzijski je predsjednik u nedjelju obećao vratiti nadzor nad dvije odmetnute pokrajine uz pomoć "ostatka svijeta".

Mjesec dana nakon što je 7. kolovoza izbio rat u regiji i više tjedana nakon uspostave primirja ruske postrojbe ostaju na položajima duboko unutar gruzijskog teritorija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpora Rusiji Chavez priznao Abhaziju i Južnu Osetiju Slika nije dostupna EU raspravlja o osudi priznavanja J. Osetije i Abzahije

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebao bi doputovati u ponedjeljak u Moskvu na čelu izaslanstva EU-a koje ima zadaću smanjiti napetosti i osigurati rusko poštivanje uvjeta primirja koje uključuju povlačenje ruskih postrojbi na položaje prije izbijanja sukoba. Rusija kaže da su te postrojbe mirovne i dopuštene po sporazumu.

Unatoč nazočnosti ruskih vojnika na gruzijskom tlu, gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili je rekao da će zapad pomoći njegovoj zemlji u vraćanju nadzora nad Južnom Osetijom i Abhazijom, separatističkim regijama Gruzije čiju je neovisnost Moskva priznala prošlog mjeseca.

"Naš će teritorijalni integritet biti ponovno uspostavljen, uvjeren sam u to više no ikada. To neće biti lak proces, no sada je to proces između gnjevne Rusije i ostatka svijeta", rekao je gruzijski predsjednik u izjavi za televiziju.

"Naš je cilj vraćanje našeg teritorija i mirno ujedinjenje Gruzije", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene