Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU raspravlja o osudi priznavanja J. Osetije i Abzahije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija trebala bi u ponedjeljak na summitu u Bruxellesu snažno osuditi rusko priznavanje neovisnosti Južne Osetije i Abhazije, pozvati druge zemlje da ne priznaju tu neovisnost te najaviti da će temeljito razmotriti situaciju i različite dimenzije svojih odnosa s Rusijom u svjetlu razvoja događaja u gruzijskoj krizi.

"Europsko vijeće snažno osuđuje jednostranu odluku Rusije da prizna neovisnost Južne Osetije i Abhazije. Ta je odluka neprihvatljiva i Europsko vijeće poziva druge države da ne priznaju proglašenu neovisnost te traži od Komisije da prouči posljedice koje iz toga slijede", stoji u nacrtu zaključaka koje je sastavilo francusko predsjedništvo EU-a i o kojem raspravljaju čelnici 27 zemalja članica EU-a, okupljeni na izvanrednom summitu u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Stanje je napeto' Ruski obavještajac upozorava na opasnost od novog rata u Gruziji Slika nije dostupna Prvi ispalili meatk Izvješće EU-a: Gruzija je izazvala rat s Rusijom

Europska unija poziva Rusiju da se u uzajamnom interesu odluči za politiku "sporazumijevanja i suradnje". "Uvjereni smo da je u njezinu vlastitom interesu da se ne izolira od Europe. Očekujemo od Rusije odgovorno ponašanje, u skladu s njezinim preuzetim obvezama. Europska unija će ostati oprezna", kaže se u nacrtu zaključaka.

Europski čelnici zatražili su od Vijeća EU-a i od Komisije da "pozorno i temeljito razmotri situaciju i različite dimenzije odnosa EU-Rusija. Ta procjena treba biti napravljena u svjetlu predstojećeg summita (EU-Rusija), predviđenog za 14. studenoga u Nici i mogla bi dovesti, u svjetlu razvoja situacije, posebice provedbe mirovnog plana od šest točaka od strane Rusije, do odluka o nastavku razgovora koji se odnose na budućnost odnosa između Unije i Rusije u različitim područjima", stoji u zaključcima.

Europska unija je početkom srpnja započela pregovore s Rusijom o zaključivanju novog sporazuma o partnerstvu i suradnju, a sljedeći krug predviđen je za 15. i 16. rujna. U nacrtu zaključaka se navodi da kriza u Gruziji stavlja odnose između EU-a i Rusije "na raskrižje".

"Europsko vijeće smatra da, se obzirom na međuovisnost između Europske unije i Rusije i na globalne probleme s kojima su suočene, nema poželjne alternative za snažne odnose utemeljene na suradnji, povjerenju i dijalogu, poštovanju pravne države i načela iz Povelje UN-a i OESS-a", kaže se u nacrtu zaključaka.

Čelnici bi u zaključcima također trebali izraziti spremnost da pomognu u obnovi Gruzije, uključujući i odmetnute pokrajine Južnu Osetiju i Abhaziju, te spremnost za sazivanje donatorske konferencije za tu zemlju. Također će izraziti spremnost za jačanje veza s Tbilisijijem kroz sporazum o slobodnoj trgovini i pojednostavljivanjem postupka za dobivanje ulaznih viza za gruzijske državljane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene