Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje od bankrota

Grčki smetlari: Smeće je za parlament, ne za smetlište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MMF i europske vlade spašavaju Grčku od bankrota za što će im trebati 110 milijardi eura, ali i velika odricanja.

Štednja je ono što spominje vlada u Ateni, a Grci su navikli na blagodati kao što su 13-ta i 14-ta plaća kojih se teško odriču. Već su na ulicama, a prvi su bili smetlari. Danas su na ulice izašli komunalni radnici i zaposleni u lokalnoj upravi. Poruka političarima je slikovita: smeće je za parlament, ne za smetlište.

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa 85.000 provjera u jedan dan Rasporedili 8000 policajaca: Postrožili mjere, uveli strogi nadzor i dobili željenu posljedicu Slika nije dostupna popuštanje mjera Grci pohrlili na plaže: "Ovo je za nas starije jako dobro, da se možemo malo opustiti nakon karantene"

'Radnici pokazuju kako se treba boriti. Ako moramo ginuti, ginut ćemo stojećki, nikome nećemo dopustiti da nas vodi u siromaštvo,' rekao je radnik iz Čistoće iz Atene. Prema posljednjim anketama polovica Grka protivi se vladinim mjerama štednje. Sindikati najavljuju nove prosvjede. Sutra počinje dvodnevni štrajk zaposlenih u javnom sektoru. Upravo će oni podnijeti najveći teret. Plaće im se zamrzavaju i ukidaju svi bonusi najmanje tri godine. Uz to rastu PDV te trošarine na alkohol i gorivo. Sve to u šuplju državnu blagajnu trebalo bi donijeti 30 milijardi eura.

'Ovo je prilika za novi početak, za pravedniju, transparentniju, humaniju, konkurentniju Grčku. Grčku na koju ćemo svi biti ponosni. Na nama je da ovu krizu pretvorimo u priliku,' izjavio je premijer George Papandreu. Ako nije uvjerio sunarodnjake, Grčki je premijer uvjerio skeptične Nijemce. Vlada u Berlinu odobrila je 22 i pol milijarde eura kredita Ateni. Očekuje se da će to uskoro učiniti i ostale zemlje eurozone i MMF. U sljedeće tri godine za spas Grčke izdvojit će ukupno 110 milijardi eura.

'Reakcija u obliku zakona znači ne samo da pomažemo Grčkoj, već da stabiliziramo i euro,' izjavila je njemačka kancelarkala Angela Merkel. Međutim, svjetska financijska tržišta još nisu pozitivno reagirala. Euro nastavlja svoj pad u odnosu na druge svjetske valute.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene