Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacili 240 milijarda eura

Kaos u pregovorima: Grci ne žele poštivati pravila, odbili paket pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčni ministar financija Janis Varufakis istaknuo je da eurozona od Grčke traži da "uspješno dovrši sadašnji program, a mi smo dobili izbore jer vjerujemo da se on ne može uspješno završiti".

Dužnosnici EU-a su rekli da su razgovori završeni ukoliko Atena ne promijeni mišljenje nakon što je prošli mjesec ljevičarska vlada došla na vlast i obećala odbaciti 240 milijarda eura težak program pomoći, prekinuti politiku štednje i okončati suradnju s inspektorima EU-a, MMF-a i Europske središnje banke.

Pročitajte i ovo Euro, ilustracija Imamo najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini Hrvatska ponovno na vrhu eurozone po inflaciji: U ostatku eurozone oslabila Slika nije dostupna Nova šansa Ministri financija odobrili Grčkoj paket pomoći

Ministar financija Janis Varufakis je, kako tvrdi grčki dužnosnik, odbacio prijedlog izjave o međunarodnoj pomoći Ateni koji su na sastanku u Bruxellesu predstavili ministri financija eurozone.

"Ustrajnost nekih da grčka vlada nastavi s provedbom programa pomoći za izlazak iz krize je nerazumna i ne može biti prihvaćena. Oni koji se stalno vraćaju na to pitanje samo gube vrijeme. Pod tim uvjetima danas nećemo doći do dogovora", kazao je neimenovani dužnosnik.

Schaeuble: Grčka Vlada je neodgovorna, skeptičan sam

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem je rekao kako Grčka može zatražiti produženje postojećega programa pomoći do kraja ovoga tjedna te da će se novi sastanak ministara financija eurozone samo ukoliko ona to učini. "Opće raspoloženje u euroskupini je još uvijek da bi najbolji put naprijed za grčke vlasti bio da traže produženje programa", rekao je. "Naprosto trebamo više još vremena".

"Ako bi zahtjev za produženjem došao...mogli bismo imati, ako bi se mogao predvidjeti pozitivan ishod, poseban sastanak u petak", dodao je.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovski je nakon skoro četverosatnih pregovora kazao da su partneri eurozone voljni nastaviti pregovore ako i kada Grčka promijeni svoje stajalište.

Uoči pregovora je malteški ministar financija Edward Scicluna ocijenio da bi odbijanje nove grčke vlade da produlji program pomoći predstavljalo "pravu katastrofu" i poručio da se "Grčka mora prilagoditi i shvatiti ozbiljnost situacije" jer "vrijeme istječe".

Ukoliko do dogovora ne dođe, postoji bojazan da bi Grčka morala izaći iz eurozone. Grčki bankari tvrde da je današnji ishod pregovora loš za banke i tržišta.

"Ovo je vrlo negativan razvoj događaja za banke i gospodarstvo. Odljev novca će se nastaviti. Dnevno gubimo 400 do 500 milijuna eura, oko dvije milijarde tjedno. Imat ćemo veliki pritisak na prinos od dionica i obveznica", kazao je jedan bankarski stručnjak.

Radikalna ljevičarska vlada Alexisa Tsiprasa ustraje u tome da neće produžiti sadašnji program međunarodne pomoći od 240 milijardi eura koji istječe za 10-ak dana, no europski partneri kažu da Atena mora prihvatiti financiranje uz određene uvjete.

"Sljedeći korak mora poduzeti Grčka, a što se tiče kalendara preostaje još ovaj tjedan", rekao je na konfernenciji za novinare predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, nakon što je prekinut sastanak, budući da je Grčka odbila tražiti produljenje programa pomoći, koji istječe 28. veljače.

Iz sadašnjeg programa Grčka bi trebala dobiti zadnju tranšu od 7,2 milijarde eura, ali uz uvjet novih proračunskih rezova, što je novoj Sirizinoj vladi neprihvatljivo. Bez tih sredstava Grčka bi se uskoro mogla naći u nemogućnosti da servisira svoje dugove, što može rezultirati i izlaskom iz eurozone.

Dijsselbloem je spomenuo mogućnost izvanrednog sastanka euroskupine u petak.

"Nastavak programa pomoći Grčkoj nema alternative. Nastavit ćemo dijalog ovoga tjedna", rekao je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Vijest o neuspjehu prva je objavila grčka državna televizija u Ateni u vrijeme dok su se još vodili pregovori i moguće je da su zbog toga i prekinuti, navodi izvori u Vijeću EU-a.

Varufakis uvjeren da će se za dva dana postići dogovor za Grčku

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će se u sljedeća dva dana pronaći prava formulacija koja će omogućiti dogovor Grčke s partnerima u eurozoni. "Ne sumnjam da će u sljedećih 48 sati Europa pronaći pravu formulaciju i ponuditi nam dokument kako bismo započeti s pravim poslom i sastavili novi ugovor za Grčku", izjavio je Varufakis na konferenciji za novinare nakon što je neuspješno završio ključni sastanak euroskupine posvećen Grčkoj.

Uočljivo je da Varufakis izbjegava riječ program i koristi riječ ugovor. Sadašnji program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače i vlada Aleksisa Ciprasa ne želi zatražiti njegovo produljenje. Njime je zadnja tranšu od 7,2 milijarde eura, ali uz uvjet novih proračunskih rezova, što je novoj Sirizinoj vladi neprihvatljivo. Sintagmom "prava formulacija" Varufakis je naznačio da bi njegovoj vladi možda bilo prihvaljivo produljenje programa, ali da se to tako ne zove.

Varufakis je istaknuo da eurozona od Grčke traži da "uspješno dovrši sadašnji program, a mi smo dobili izbore jer vjerujemo da se on ne može uspješno završiti".

Rekao je da postojeći program financijske pomoći, koji nova ljevičarska vlada odbija produljiti, "nije uspio stabilizirati Grčku, stvorio je veliku humanitarnu krizu i učinio je reformiranje Grčke teškim".

Varufakis je rekao da je odbio nacrt izjave koju je ponudio predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, kojeg je optužio da je povukao tekst koji je predložio povjerenik za ekonomska i finacijska pitanja Pierre Moscovici. Rekao da bi potpisao Moscovicijev tekst da mu je ponuđen. Varufakis je rekao da je "Europa nedjeljiva i da svatko tko se igra s njezinom nedjeljivošću anti-Europljanin". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene