Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKLJUČUJUĆI LNG NA KRKU

Grabar-Kitarović predala australskom premijeru popis od 150 hrvatskih projekata spremnih za investitore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nadam se da ćemo nakon današnjih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku te iz Hrvatske u Australiju", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović novinarima nakon susreta s Malcolmom Turnbullom u Canberri.

Hrvatska je Australiju upoznala s više od 150 projekata spremnih za investitore, uključujući i teminal za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku, imajući u vidu rastući australski udio u svjetskom izvozu LNG-a, priopćio je u srijedu ured hrvatske predsjednice.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna PREDSJEDNICA U AUSTRALIJI Australski premijer primio Grabar-Kitarović: "Jasno nam je zbog čega su vas Hrvati dočekali oduševljeno"

Popis projekata je australskom premijeru Malcolmu Turnbullu predala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u višednevnom posjetu Australiji.

"Nadam se da ćemo nakon današnjih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku te iz Hrvatske u Australiju", rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon susreta s Turnbullom u Canberri.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o suradnji u brodogradnji, povezivanju luka i turizmu te o sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Veselimo se daljnjim razgovorima o tome kako možemo diljem svijeta promicati naše zajedničke vrijednosti i promicati daljnja ulaganja između Australije i Hrvatske", rekao je Turnbull.

Kako prenosi australski Sky News, Australija se nada da će ojačati trgovinske veze s Hrvatskom i dobiti podršku uoči pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom koji bi trebali biti pokrenuti kasnije ove godine.

Hrvatska predsjednica poduprla je sklapanje tog sporazuma i naglasila da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za jačanje odnosa Australije i EU-a. "U Europskoj uniji i NATO-u imate bliskog prijatelja i saveznika", rekla je hrvatska predsjednica.

Tema razgovora bila je i brojna hrvatska zajednica u Australiji. "Došli ste kao hrvatska predsjednica u zemlju koja ima vrlo veliku hrvatsku zajednicu i koja vas je dočekala oduševljeno. Jasno nam je zbog čega", rekao je Turnbull, objavljeno je na stranicama njegova ureda.

Grabar-Kitarović je istaknula da je ponosna na Hrvate u Australiji koji su "ponosni Australci, a istodobno čuvaju i njeguju svoje hrvatsko nasljeđe i održavaju bliske veze s Hrvatskom".

Predsjednica se u glavnom australskom gradu susrela i sa Stephenom Parryjem, predsjednikom Senata, Tonyjem Smithom, predsjednikom Predstavničkog doma te Billom Shortenom, vođom oporbe.

Tijekom boravka u Canberri održala je i predavanje na Australskom institutu za međunarodne poslove o hrvatskoj vanjskoj politici.

Četvrti dan državnog posjeta Australiji završila je susretom s Hrvatima iz nekoliko hrvatskih klubova u Melbourneu i okolici.

Grabar-Kitarović nastavlja boravak u Australiji posjetom Melbourneu i Adelaideu gdje će se u četvrtak i petak sastati s pripadnicima hrvatske zajednice i najvišim dužnosnicima saveznih država Victorije i Južne Australije, a u subotu putuje u posjet Novom Zelandu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene