Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNICA U AUSTRALIJI

Australski premijer primio Grabar-Kitarović: "Jasno nam je zbog čega su vas Hrvati dočekali oduševljeno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u državnom posjetu Australiji, razgovarala je u srijedu u glavnom gradu Canberri s premijerom Malcolmom Turnbullom o jačanju bilateralnih odnosa te o potpori Zagreba uoči početka australskih pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom.

Kolinda Grabar-Kitarović i Malcolm Turnbull razgovarali su i o hrvatskoj zajednici u Australiji i "entuzijastičnom prijemu" koji je doživjela hrvatska predsjednica. "Došli ste kao hrvatska predsjednica u zemlju koja ima vrlo veliku hrvatsku zajednicu i koja vas je dočekala oduševljeno. Jasno nam je zbog čega", rekao je Turnbull, kako je objavljeno na stranicama Ureda australskog premijera.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Slika nije dostupna UKLJUČUJUĆI LNG NA KRKU Grabar-Kitarović predala australskom premijeru popis od 150 hrvatskih projekata spremnih za investitore

Kako prenosi australski Sky News, Australija se nada da će ojačati trgovinske veze s Hrvatskom i dobiti podršku uoči pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom koji bi trebali biti pokrenuti kasnije ove godine.

Turnbull je naglasio da je Australija zahvalna Hrvatskoj "na potpori za australsku kandidaturu za mjesto u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda te na potpori za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om".

"Veselimo se daljnjim razgovorima o tome kako možemo diljem svijeta promicati naše zajedničke vrijednosti, te naravno promicati daljnja ulaganja između Australije i Hrvatske", rekao je Turnbull.

Grabar-Kitarović zahvalila je australskom premijeru na toplom prijemu te naglasila da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za jačanje odnosa Australije i EU-a. "U Europskoj uniji i NATO-u imate bliskog prijatelja i saveznika", rekla je hrvatska predsjednica. Dodala je da je ponosna na Hrvate u Australiji koji su "ponosni Australci, a istodobno čuvaju i njeguju svoje hrvatsko nasljeđe i održavaju bliske veze s Hrvatskom".

Također je rekla da je Hrvatska zainteresirana za jačanje bilateralnih odnosa u mnogim područjima, od znanosti i tehnologije, do gospodarske razmjene, trgovine i ulaganja. "Nadam se da ćemo nakon današnjih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku te iz Hrvatske u Australiju", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica boravak u Australiji nastavlja posjetom Melbourneu i Adelaideu gdje će se u četvrtak i petak sastati s pripadnicima hrvatske zajednice i najvišim dužnosnicima saveznih država Victorije i Južne Australije, a u subotu putuje u posjet Novom Zelandu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene