Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prvog dana državnog posjeta Australiji sastaje se s predstavnicima hrvatske zajednice u Sydneyju.


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je otišla na dvotjedni službeni posjet Australiji i Novom Zelandu.

Prvi dan njezinog službenog posjeta u Australiji počeo je s predstavnicima hrvatske zajednice u Sydneyu. Prema podacima australske vlade više od 43.000 ljudi iz Hrvatske živi u Australiji, a više od 133.000 tvrdi da su podrijetlom Hrvati.

Predsjednica je prvo posjetila crkvu Sv. Nikole Tavelića u zapadnom dijelu Sydneya na godišnjoj proslavi blagdana Velike Gospe.

U sklopu svog posjeta, Grabar-Kitarović će se sastati i s australskim premijerom Malcom Turnbullom te će posjetiti australske gradove Canberru, Melbourne, Port Lincoln i Adelaide.

Ovo je prvi državni posjet Australiji i Novom Zelandu nakon 22 godine od kada je prvi predsjednik RH Franjo Tuđman ondje službeno boravio 1995. godine.

Predsjednica Grabar-Kitarović će iskoristiti ovu priliku za jačanje bilateralnih odnosa. Trenutna gospodarska suradnja s tim državama je jako slaba pa i analitičari misle da posjet može biti koristan jer je EU počela neformalne razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Australijom.

Koja će sve mjesta posjetiti Predsjednica?

Njezin put trajat će od danas, 13. kolovoza do 21. kolovoza, dakle, devet dana. Nakon dva dana u Sydneju, ide prema glavnom australskom gradu Canberri, gdje će se zadržati do srijede. Potom odlazi na jedan dan u Melbourne.

Najkraće će se zadržati u Adeleidu, a turneju u Australiji će završiti u Port Lincolnu. Ukupno će u Australiji samo od grada do grada, bez vožnje unutar njih, prijeći 2.325 kilometara. Sljedeće subote odlazi na Novi Zeland. U Aucklandu će provesti jedan dan, a put će završiti u ponedjeljak 21. kolovoza u Wellingtonu. Na Novom Zelandu prijeći će 643 kilometra.

Ako uračunamo da od Australije do Novog Zelanda valja prijeći oko 3.490 kilometara - kada se sve zbroji, predsjednica će ukupno prijeći, bez puta iz Hrvatske i u Hrvatsku, najmanje 6.458 kilometara.