Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika liste poreznih dužnika

Financial Times: Porezni inspektori posljednja su stvar koja treba hrvatskom gospodarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popis poreznih dužnika, koji je objavio ministar financija Slavko linić, našao se i na stranicama američkog dnevnog lista Financial Times, uz prigodnu primjedbu.

Naime, u Financial Timesu napisali su da 'Hrvati možda ne znaju puno o Benjaminu Franklinu, jednom od najutjecajnijih utemeljitelja SAD-a, ali su sigurno upoznati s njegovom poznatom izrekom da u ovom svijetu ništa nije sigurno osim smrti i poreza'.

Pročitajte i ovo Rukovanje poduzetnika Dužničko ropstvo Banke prodaju dugovanja Agencijama za naplatu. Nakon toga, kreće teror bez nadzora: ''Zovu u bilo koje doba dana, susjede, poslodavce…'' Andrej Plenković (Foto: AFP) piše Financial Times U utrci za šefa Europskog vijeća spominje se i njegovo ime: Plenković izgledan kandidat za najvažniju dužnost u Bruxellesu?

>> Financial Times: Slovenija ponovno igra kratkovidnu igru ucjene s Hrvatskom

FT ocjenjuje da je to barem nada za hrvatske prihode i primjećuje da je popis objavljen na zaprepaštenje nekih i oduševljenje mnogih. Popis, piše FT, uključuje građevinske divove, velike poduzetnike, skromne obrtnike i rock-zvijezde koje, kako vlast tvrdi, duguju ukupno 52 milijarde kuna.

Za Hrvatsku, koja se sprema za ulazak u Europsku uniju za manje od godine dana i koja očajnički želi poduprijeti državne financije, jasno je da reforma sustava naplate poreza jako kasni, ističe FT.

List prenosi riječi Nade Čavlović Smiljanec, ravnateljice Porezne uprave od prosinca 2011., koja za ovaj fijasko okrivljuje HDZ, uz opasku da osoblje Uprave nije krivo.

'Porezni dužnici su bili vrlo bliski bivšoj Vladi koja im je dozvoljavala izbjegavanje poreznih obveza, dok su istovremeno ti poduzetnici s državom obavljali vrlo unosne poslove', navodi list riječi šefice Porezne uprave.

No, te su optužbe, podsjeća FT, izazvale oštar odgovor druge strane, pa tako Tempo i HRT, koji prednjače u poreznom dugovanju, ukazuju na činjenicu da su u pravnom sporu s Poreznom upravom i tvrde da su svote uvelike preuveličane. Također, navodi FT, mnoge tvrtke i pojedinci podsjećaju da kasne s uplatom poreza, jer im državne tvrtke nisu platile svoje račune.

List u tekstu prenosi mišljenje poduzetnika koji se žale na 'skupu i vremenski zahtjevnu birokraciju' te zaključuje da 'u državi koja se suočava s ekonomskom stagnacijom i stopom nezaposlenosti od 18 posto, posjeti poreznih inspektora koji žele ispuniti ciljeve koje su postavili državni službenici koji nikada nisu radili u privatnom sektoru posljednja su stvar koju hrvatsko gospodarstvo treba'.

Pošteni poslovni ljudi, završava FT, koji ionako pate zbog problema s naplatom, vjerojatno će se naći i na udaru 'prerevnih inspektora, koji će prije poštivati slovo, nego duh zakona'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene