Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U NEKOLIKO ZEMALJA

Čokolada, igračka, iznenađenje: U Kinder jajima pronađena salmonela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza slučajeva trovanja hranom među malom djecom donesena je odluka o povlačenju iz prodaje nekoliko serija Kinder jaja s polica u nekoliko europskih zemalja zbog moguće kontaminacije salmonelom.

Istrage javnih zdravstvenih tijela ''utvrdile su vezu između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom diljem Ujedinjenog Kraljevstva i konkretnog proizvoda tvrtke Ferrero'', objavila je Agencija za standarde hrane (FSA).

Građanima su savjetovali da ne jedu Kinder jaja u pojedinačnom pakiranju od 20 grama ni ona u paketu od tri proizvoda s preporučenim rokovima upotrebe između 11. srpnja i 7. listopada 2022.

Kompanija je odlučila, preventive radi, povući proizvode iz prodaje i blisko surađuje s regulatorom za sigurnost hrane na identifikaciji točnog uzroka širenja, priopćila je FSA.

"Znamo da su ti proizvodi popularni među malom djecom, posebno pred bliži Uskrs, pa pozivamo roditelje i skrbnike djece da provjere jesu li na popisu o povlačenju i proizvodi koji se već nalaze u njihovom domu", rekla je voditeljica odjela incidenata u FSA Tina Potter.

Sva potencijalno kontaminirana jaja proizvedena su u istoj tvornici u Belgiji, a vjeruje se da drugi Kinder proizvodi nisu kontaminirani, stoji u priopćenju FSA.

Ferrero je rekao da niti jedan njegov Kinder proizvod pušten u prodaju nije bio pozitivan na salmonelu i da nije dobio nikakve pritužbe.

''Mi pitanje sigurnosti hrane smatramo izuzetno ozbiljnim i iskreno se ispričavamo zbog ove situacije'', poručili su iz kompanije, koja se suočava s istragom 125 slučajeva trovanja hranom salmonelom prijavljenih u nekoliko europskih zemalja, a vezano uz tvornicu u Belgiji.

"Europska komisija (EK) pomno prati izbijanje salmonele koje je trenutno u tijeku u nekoliko država članica EU-a i u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je glasnogovornik EU-a Stefan De Keersmaecker za Politico i dodao: "Epidemiološki i analitički dokazi upućuju na tvrtku koja proizvodi čokoladne proizvode u Arlonu (Belgija)". Na toj lokaciji nalazi se tvornica tvrtke Ferrero.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVLAČENJE PROIZVODA Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio Državni inspektorat Provjerite zalihe i nemojte ga konzumirati! S tržišta se povlači sladoled, sadrži pesticid

Osim u Velikoj Britaniji slučajevi su prijavljeni i u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji te Irskoj i Švedskoj.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti održao je u ponedjeljak sastanak s nacionalnim dužnosnicima kako bi mogli koordinirano djelovati, a iz Europske agencije za sigurnost hrane poručili su da su "svjesni" situacije.


 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene