Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO SI POMOĆI?

Stiže vrijeme u godini u kojem mnogi imaju teške probleme: Stručnjaci upozoravaju - među pogođenima sve je više djece

Aktualno Galerija Peludna prognoza Peludna prognoza Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na alergije - 1 Testiranje na alergije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Testiranje na alergije - 2 Galerija 1/3 >>
Lijepo vrijeme i boravak u prirodi za sve koji pate od alergija može biti noćna mora. Najviše problema ovih dana stvara breza, a liječnici primjećuju značajan porast alergijskih bolesti. I u utorak je u dječjoj bolnici bila poprilična gužva.

Devetogodišnja Marija ima velikih problema s alergijama. "Navečer se ne osjećam dobro dok kašljem, jako me boli grlo i ne mogu mirno spavati, a inače po danima mi je jako puno začepljen nos i onda ne mogu normalno disati, nego moram disati kroz usta", rekla je djevojčica Marija.

Majka ju je dovela u bolnicu na testiranje. Profesorica Mirjana Turkalj s Odjela za pulmologiju i alergologiju u Dječjoj bolnici Srebrnjak rekla je reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus da alergije postaju dominantne kronične bolesti u dječjoj populaciji.

"Mi definitivno u Hrvatskoj, kao i u drugim razvijenim zemljama zapadnog svijeta, primjećujemo značajan porast alergijskih bolesti i u ambulantama imamo sve više djece. Na ove cjelogodišnje alergene češće se razvije i prvi simptomi se javljaju u predškolskoj dobi, npr. grinje iz kućne prašine, dok se kod one na npr. ambroziju, brezu, trave simptomi češće javljaju kod djece školske dobi ili tamo u pubertetu/adolescenciji", objasnila je Turkalj. 

Trenutačno najviše problema stvaraju:

  1. breza
  2. grab
  3. čempres
  4. hrast

Iduće razdoblje bit će vrlo nepovoljno za osobe alergične na visokoalergenu pelud breze, upozoravaju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, jer ove godine breza divlja.

Pročitajte i ovo Ambrozija u Zagrebu - 5 PROBLEM I ZA TURIZAM Ambrozija buja, a kazni niti akcija čupanja više nema? Alergičari su očajni: "Ne može se disati, maske ne pomažu, gušiš se!"

Pročitajte i ovo Priroda, ilustracija testovi u lipnju? Loše vijesti za alergičare: Peludna prognoza danima u crvenom, a testiranja - prekinuta

"Pelud je ustvari jedan izvrstan pokazatelj klimatskih promjena. Evo, samo ovaj pokazatelj - breze je bilo prošle godine maksimum oko 200 peludnih zrnaca po kubičnom metru zraka, ove godine smo u samo nekoliko dana već dosegli 400 peludnih zrnaca po jednom kubičnom metru, a breza je tek počela polinirati", navela je Barbara Stjepanović iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Alergičarima se preporučuje, ako već idu u prirodu, da zaštitite dišne otvore, stave kapu i naočale. Pravila nema - u bilo kojem razdoblju života možete postati alergični. Uzroka je više: osim genetskih predispozicija, tu je sveprisutno zagađenje zraka, klimatske promjene, užurbani način života ili stres. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene