Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne smijemo zatvoriti oči"

"Slobodni mediji temelj su svake demokracije": Europski parlament usvojio važan akt

Europski parlament usvojio prvi akt za slobodu medija
Europski parlament usvojio prvi akt za slobodu medija Foto: Afp
Europski parlament usvojio je obvezujući akt za sve članice kojim se planira regulirati neovisnost medija od vlasti.

Europski parlament u srijedu je usvojio akt o slobodi medija čiji je cilj jačanje transparentnosti u tom sektoru i slobode novinara u njihovom radu.

"Ne smijemo zatvoriti oči pred činjenicom da su medijske slobode pod prijetnjom svugdje u svijetu, pa i u Europi", rekla je dan ranije u raspravi Sabine Verheyen, njemačka zastupnica iz redova Kršćanske demokratske unije, izvjestiteljica za ovo izvješće koje je u srijedu usvojeno s 464 glasova 'za' i 92 'protiv'.

Verheyen je naglasila kako su slobodni mediji temelj svake demokracije, a kao primjer negativnih pojava u Europi navela je prijetnje medijima u Mađarskoj i ubojstvo novinarke na Malti. Riječ je o prvoj takvoj europskoj mjeri, a ona je obvezujuća za sve članice.

"Ovo nije zakon protiv dezinformacija. Ovo je akt o slobodi medija, ne o njihovoj kontroli", naglasila je na dan izglasavanja na konferenciji za medije u dvorani Daphne Galizia u Europskom parlamentu, nazvanoj po ubijenoj malteškoj novinarki.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Usvojeno izvješće poziva na transparentnost vlasničke strukture medijskih kuća, određivanje minimalnih standarda za rad novinara i urednika te za njihovu neovisnost od vlasti. Novinari se štite i od špijunaže, osim u slučajevima kad krše zakon, a akt se bori protiv pritiska na javne medije te predviđa pravedniju i transparentnu raspodjelu državnog oglašavanja.

Štiti se i novinarski izvori i komunikacija novinara s njima, a mjera se bori i protiv SLAPP tužbi koje "u mnogo članica onemogućavaju rad novinara", rekla je Verheyen, govoreći o vrsti tužbi u kojima je Hrvatska među predvodnicama unutar Europske unije. Aktom će se velikim platformama zabraniti da svojevoljno blokiraju objave i uklanjaju medijske sadržaje sa svojih stranica koji im ne odgovaraju, te će se razotkrivati skrivene subvencije medijima bliskih vlastima, najavila je Njemica.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

U raspravi u utorak naglašeno je kako je nakon usvajanja ovog zakona ključan kvalitetan nadzor njegove implementacije. Hrvatska zastupnica Sunčana Glavak podržava predviđeno osnivanje Europskog odbora za medijske usluge, sastavljenog od nacionalnih medijskih tijela, koji bi nadgledao provođenje zakona.

"Slobodni mediji ključan su oslonac svakog demokratskog društva, a upravo ovim aktom o slobodi medija trebala bi se štititi urednička neovisnost i prava novinara", istaknula je zastupnica. Posebno važnim naglasila je dijelove akta koji se odnose na medijsku transparentnost. "Svi će mediji, bez obzira na veličinu, morati objavljivati informacije o svojim vlasničkim strukturama i biti transparentniji u pogledu dobivanja sredstava iz državnog proračuna".

Pročitajte i ovo Ilustracija Je li povezano? Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne

U raspravi je sudjelovao i neovisni hrvatski zastupnik Mislav Kolakušić koji je iskoristio tu priliku kako bi upozorio da mediji neke države ne smiju biti u vlasništvu neke druge zemlje.

"Mi sada imamo sumanutu situaciju gdje su vlasnici naših nacionalnih televizija, nekad najponosnijeg dnevnog lista i portala, iz Srbije, države koja čak i nije u Europskoj uniji", rekao je, upozorivši da se time promoviraju interesi koji su u suprotnosti s "interesima hrvatskog naroda".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene