Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kriza u Europi

Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Ruska podmornica
Ruska podmornica Foto: Afp
Finski premijer Petteri Orpo na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podsjetio je na važnost otpora ruskoj agresiji te izrazio zabrinutost zbog energetske ovisnosti Europe o Rusiji.

Rusija se priprema na dugotrajan rat, a otpor njezinoj agresiji je “ključan izazov” generacije, rekao je u srijedu u Europskom parlamentu finski premijer Petteri Orpo.

Premijer Finske, zemlje koja s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara granice, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu “snažan podsjetnik” na krhkost mira u Europi, da ona prijeti samim temeljima Europske unije te je “ključan izazov” ove generacije europskog vodstva.

“Rusija se očigledno priprema za dugi sukob sa Zapadom”, rekao je Opro, premijer finske vlade koja se smatra najdesnijom od kraja Drugog svjetskog rata.

No, “Rusija nije nepobjediva”, dodao je bivši ministar unutarnjih poslova, poljoprivrede i financija.

Pročitajte i ovo Alexander Stubb - 4 Alexander Stubb Selfie-predsjednik: Pet stvari koje bi bilo dobro znati o novom šefu friške NATO članice

Finska je u travnju postala 31. članica NATO-a, a Orpo je naglasio kako ta odluka nije donijeta “olako” te je ona bila jasan signal predanosti Helsinkija sigurnosti kontinenta.

“Rat u Ukrajini bio je poziv na buđenje. Ne smijemo nikad više biti tako ovisni o drugima u našoj sigurnosti i energetici”, upozorio je.

Finski premijer rekao je kako Rusija koristi ilegalnu migraciju u Finsku kao oružje, šaljući državljane trećih zemalja preko njezinih granica.

Ruska podmornica Petteri Orpo, finski premijer (Foto: Afp)

“Ti brojevi su i dalje relativno niski, no fenomen je zabrinjavajuć”, kazao je Orpo, naglasivši da bi on mogao postati prijetnja nacionalnoj i europskoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Pozvao Fince da istraže Putin odbacio optužbe da je Rusija oštetila baltički plinovod: "To je potpuna glupost"

Naglasio je kako Europa mora pojačati podršku Ukrajini.

“Ako mi kao ujedinjena Europa ne uspijemo uspješno odgovoriti na taj izazov, naredne godine će biti pune opasnosti i prijetnji od napada”, upozorio je Orpo koji je svoju zemlju predstavio kao “supersilu u spremnosti” na krize.

Poručio je kako EU mora pokazati snagu i ispuniti svoje potencijale u vrijeme dok svijetom traje borba između demokratskih i autoritarnih tendencija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene