Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon krimskog referenduma

Krim službeno zatražio pripajanje Rusiji - Ukrajina mobilizira 40.000 vojnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski parlament odobrio je dekret predsjednika da se izvrši djelomična mobilizacija.

U obranu zemlje bit će pozvano 40.000 rezervista, odobrio je ukrajinski parlament, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje" Božo Petrov Ograničavanje prava Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: "Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…"

Ruski mediji: Krim je zrela kruška koja nam je sama pala u ruke

Andrij Parubij, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnosti i obranu, rekao je u parlamentu da će 20.000 rezervista biti raspoređeno unutar oružanih snaga, a da će ostatak ući u redove novoosnovane Nacionalne garde. Mobilizacija se mora provesti u roku od 45 dana, ali je Parubij je rekao da će se ona provesti puno brže.

Krimski parlament uputio je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici prijedlog Rusiji da pripoji Krim, javlja agencija Itar-Tass. Parlament je 'uputio prijedlog Ruskoj Federaciji da primi Krim kao novi subjekt sa statusom republike', objavljeno je na internetskoj stranici parlamenta.

Krimsko parlamentarno izaslanstvo trebalo bi u ponedjeljak doputovati u Moskvu kako bi razmotrilo postupak potreban za pripajanje tog crnomorskog poluotoka Rusiji. Čelnik parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da će ukrajinske vojske postrojbe u regiji biti raspuštene.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto. 

Dodajmo ovome da je parlament Krima nacionalizirao naftne kompanije Chornomornaftohaz i Ukrtransgaz, izvijestio je Reuters.

Rusija za Ukrajinu predlaže međunarodnu skupinu za potporu

Rusija je predložila uspostavu međunarodne skupine za potporu koja bi posredovala u ukrajinskoj krizi i bila prihvatljiva svim ukrajinskim političkim snagama, ali su postavili ciljeve koji vjerojatno neće biti prihvatljivi Zapadu.

'Sadašnja kriza u Ukrajini uvjetovana je dubokom krizom u zemlji. Ta je kriza dovela do polarizacije društva i oštrog jačanja antagonizma među različitim dijelovima zemlje', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj stranici na internetu.

'Stoga smo pripremili prijedloge o tome kako bi se mogla organizirati vanjska pomoć mjerama koje moraju poduzeti Ukrajinci kako bi izašli iz krize i dali smo te prijedloge našim partnerima iz SAD-a i EU-a', navodi ministarstvo.

Kao odgovor na zapadne pozive na uspostavu 'kontaktne skupine', rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da bi njezina predložena međunarodna skupina za potporu tražila ukrajinsko priznavanje krimskog referenduma i pozvala Ukrajince da provedu dijelove sporazuma od 21. veljače.

Skupina za potporu također bi pozvala Ukrajince da usvoje novi ustav koji bi dao šire ovlasti regijama, a odmah poslije usvajanja novog ustava da odrede datum održavanja izbora. Također bi tražila od Ukrajine vojnu i političku neutralnost. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene