449720
449720
449720
449720
449720

'Svi ih ignoriraju, još će oni preklinjati Bruxelles za dogovor'

  • , 10.09.2016., 11:55
  • Autor:
  • komentara

Je li Ujedinjeno Kraljevstvo brod koji tone? Pred britanskom vladom je vrlo težak period.

 
 
 
 
Britanska vlada (Foto: AFP)
Britanska vlada (Foto: AFP)

Ujedinjeno Kraljevstvo je 'potpuno izgubljeno' nakon Brexita i uskoro će, kada shvate svoje slabosti za pregovaračkim stolom, preklinjati za dogovor, smatraju visoki dužnosnici Europske unije.

Dok službeno traže od Londona da što prije aktivira članak 50. i započne s pregovorima o istupanju, Bruxelles, čini se, uživa u paralizi i neredu kojeg vide u novoj vladi Therese May. Na to upućuje interna komunikaciju u koju je uvid imao britanski Telegraph.

Prema informacijama dobivenima od izvora iz Komisije, njeni visoki dužnosnici smatraju da premijerkin ukor Davidu Davisu, ministru zaduženom za Brexit koji je prerano otkrio vladin stav u budućim pregovorima, dodatni je dokaz da na adresi Downing Street 10 ne postoji koherentna strategija za Brexit.

Bruxellesu u prilog ide i i način na koji su se predstavnici SAD-a, Japana i Indije ponijeli prema britanskom izaslanstvu na nedavnom sastanku G20 u Kini. Jedan sudionik sastanaka to je opisao kao neku vrstu ignoriranja britanskog izaslanstva.

Theresa May rekla je kako će članak 50. Lisabonskog ugovora aktivirati najranije 2017. godine, no prema svemu sudeći pritisak ostalih članica kao i briselske administracija da to učini što prije bit će sve jači. To joj je dao naslutiti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk tijekom svog ovotjednog posjeta Londonu.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se