Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva u povijesti

Oglasile se sirene: Eksplozija uoči inauguracije predsjednika 'ekonomista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasna eksplozija odjeknula je diplomatskom četvrti prijestolnice Afganistana u nedjelju ujutro, dan prije inauguracije novog predsjednika.

Sirene su se oglasile nekoliko minuta nakon ekpslozije čiji uzrok zasad nije poznat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

U Kabulu su poduzete jake mjere sigurnosti uoči inauguracije novog predsjednika Ašrafa Ganija koji će na toj dužnosti naslijediti Hamida Karzaija prije povlačenja većine stranih vojnika iz te zemlje u kojoj vlada nasilje.

Afganistan se sprema na prvu predaju predsjedničke vlasti u svojoj povijesti. Ekonomist Gani preuzima zemlju rastrganu nasiljem unatoč 13-godišnjoj nazočnosti NATO-a koji nije uspio ugušiti talibansku pobunu.

Gani (65), bivši djelatnik Svjetske banke, preuzet će u ponedjeljak dužnost od Karzaija, koji je bio na čelu Afganistana od 2001., nakon tri mjeseca političke krize oko izbornih rezultata.

Ašraf Gani, ali i njegov protivnik na izborima Abdulah Abdulah proglasili su izbornu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora 14. lipnja.

Međutim, pod pritiskom UN-a i SAD-a obojica su prihvatila sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Gani je proglašen pobjednikom izbora s više od 55 posto glasova.

Marinac koji je urinirao po mrtvim talibanima pronađen mrtav

Na svečanosti u ponedjeljak, Gani će biti inauguriran za predsjednika, a Abdulah za 'šefa izvršne vlasti' - neka vrsta premijera, čime će službeno biti okončana Karzaijeva vladavina.

'Mogu sa sigurnošću reći da će Afganistan uskoro upoznati mir i stabilnost i da novi predsjednik i njegova vlada mogu računati na vašu potporu', rekao je Karzai u subotu navečer na oproštajnoj večeri s veleposlanicima akreditiranima u Kabulu.

Ovaj prvi demokratski prijenos vlasti u povijesti Afganistana održat će se u Kabulu u vrijeme dok bjesne sukobi s talibanskim pobunjenicima.

Misija ISAF-a u Afganistanu, koja danas ima 41.000 vojnika, od kojih 29.000 Amerikanaca, trebala bi povući sve svoje vojnike iz Afganistana do kraja ove godine nakon 13 godina nazočnosti koja nije uspjela ugušiti talibansku pobunu.

Sada u Afganistanu djeluju još samo 33 baze NATO-a, a nekad ih je bilo 800. Briga o sigurnosti zemlje prepuštena je afganistanskim vojnicima i policiji kojih ima 350.000.

Skromne snage od oko 12.000 stranih vojnika, velikom većinom Amerikanaca, trebale bi ostati u zemlji i nakon 2014. kako bi pružili potporu lokalnim snagama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene