Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavu mu pročitali u bolničkoj sobi

Džohar prijavljen za napad na Boston, sudit će mu redoviti sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv jedinog preživjelog osumnjičenog za napad na Bostonski maraton Džohara Tsarnajeva danas je podnesena prijava za terorizam uz korištenje oružja za masovno uništenje. Terete ga i za uništavanje imovine sa smrtnim ishodom.

Preživjeli osumnjičenik za bombaški napad na Bostonski maraton Džohar Tsarnajev (19) danas je prijavljen za kazneno djelo terorizma uz pomoć oružja za masovno uništenje, što znači da bi ga, u slučaju podizanja optužnice i donošenja osuđujuće presude, mogla čekati i smrtna kazna. Osim za terorizam, tereti ga se i za namjerno uništavanje imovine sa smrtnim ishodom.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto" Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

Kako javlja Reuters, glasnogovornik federalnog suda u Bostonu rekao je da je prijava Tsarnajevu pročitana u bolničkoj sobi. On se trenutno oporavlja od teških ozljeda uslijed oružanog obračuna s bostonskom policijom, koja ga je ganjala po gradu gotovo 24 sata da bi ga našla skrivenog u brodu u jednom obiteljskom dvorištu.

>> VIDEO Ovako to izgleda kada američka policija i vojska provodi pretragu

S obzirom da je u razmjeni vatre dobio metak u vrat, Tsarnajev nije u stanju govoriti, ali danas je počeo komunicirati s istražiteljima pišući im poruke na komad papira te kimajući glavom. Nije objavljeno što je napisao ni koja su mu pitanja postavljena.

'Premda nastavljamo s našom istragom, današnja prijava je uspješan kraj tragičnog tjedna za Boston i cijelu našu zemlju', izjavio je glavni američki tužitelj Eric Holder.

Carnajevu neće suditi kao 'neprijateljskom borcu', što znači da će na suđenju imati sva prava koja pripadaju američkim državljanima. On je u Ameriku doselio prije desetak godina iz ruske pokrajine Dagestan, u kojoj su već godinama, kao i u susjednima Čečeniji i Ingušetiji, aktivni militantni separatistički pokreti, koji se nerijetko u svojoj borbi pozivaju na islam.

Prema neslužbenim informacijama američkih medija, njegov stariji brat Tamerlan (26), koji je u uličnom obračunu s bostonskom policijom poginuo, navodno je bio odan radikalnim islamističkim idejama, a CNN je javio da je na svom YouTube kanalu objavio i poruku jednog viđenijeg čečenskog militanta. Prije dvije godine na zahtjev Rusije s njim je razgovarao FBI, no tada nisu pronašli dokaze za ruske sumnje da ima veze s čečenskim militantima. Sami militanti su opovrgnuli da imaju ikakve veze s napadom na Boston.

U najvećem terorističkom napadu na američkom tlu od rušenja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001. godine poginule su tri, a ozlijeđeno je oko 180 osoba. Napadači su za napad koristili improvizirane bombe skrivene u ekspres loncima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene