Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearna grobnica

Ako je ne uspiju spasiti, Fukushimu će zabetonirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski inženjeri rekli su da će nuklearku Fukushimu 1 možda morati zakopati pijeskom ili zabetonirati kao bi spriječili širenje radijacije.


Free Videos by Ustream.TV

Međutim, betoniranje nuklearke je zadnji plan stručnjaka koji još uvijek pokušavaju oporaviti potresom i tsunamijem pogođenu nuklearku upumpavajući vodu kako bi ohladili zagrijane šipke u reaktoru. Inženjeri se nadaju da će priključiti električnu energiju na dva od šest reaktora centrale Fukushima kako bi ponovno pokrenuli pumpe za vodu i tako ohladili pregrijanu nuklearnu jezgru.

Radnici i dalje polijevaju vodom reaktor 3, koji se smatra najkritičnijim nakon izbijanja pare, što može ukazivati na izloženost nuklearne jezgre. Situacija u teško oštećenoj japanskoj nuklearki ozbiljna je, ali se naglo ne pogoršava, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

'Situacija u reaktorima 1, 2 i 3 čini se stabilna'

IAEA je to objavila pošto su japanski inženjeri priznali da bi prekrivanje nuklearke pijeskom i betonom moglo biti posljednja solucija kako bi se spriječilo veliko oslobađanje radijacije, metoda koja je primijenjena u Černobilu 1986. 'Situacija u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi i dalje je vrlo ozbiljna, ali od našeg zadnjeg briefinga (u četvrtak) nije se dogodilo značajno pogoršanje', rekao je Graham Andrew, viši dužnosnik IAEA-e. 'Čini se da je situacija u reaktorima 1, 2, i 3 i dalje prilično stabilna', dodao je.

'Nije nemoguće zabetonirati nukelarku, ali nama je trenutačno prioritet pokušati je prvo ohladiti', rečeno je iz tvrtke TEPCO koja upravlja elektranom, piše CBSnews.

>> Visok stupanj opasnosti, poslane nove snage

>> Ugledni hrvatski akademik: Katastrofa izglednija nego smo vjerovali

>> Nova uzbuna, moguća katastrofa širih razmjera

>> Radnica iz nuklearke: Moji kolege su heroji, prestanite nas napadati

Javna objava ovog plana, koji je učinjen i nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, daje za pretpostaviti da trenutni napori u Fukushimi možda neće uspjeti.

Prije betoniranja kontrola tlaka i temperature

Ako Japan odluči pokopati nuklearni kompleks, tlak i temperatura moraju prije toga biti pod kontrolom jer bi se u suprotnom nukelarno gorivo probilo kroz pijesak ili cement i otpustilo radijaciju, rekao je Mario V. Bonaca, savjetnik u američkoj nuklearnoj regulatornoj komisiji.

U međuvremenu, Japan je podignuo razinu opasnosti u oštećenom nuklearnom reaktoru te je situacija u Fukushimi proglašena 'mogućom nesrećom sa širokim posljedicama'. Incident u nuklearki Fukushima Daiichi označen je razinom opasnosti 5, u odnosu na prethodnu 4, na ljestvici od 1 do 7.

Za danas su operacije gašenja reaktora završene, no i sutra se planira daljnje zalijevanje. U Kaliforniji je zabilježena mala količina radijacije koja je stigla iz Japana, no stručnjaci su izvijestili da nije opasna za ljudsko zdravlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene