Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno

Koristite leće? Držite ih podalje od vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi je spasili, liječnici su djevojku četiri dana zaredom držali budnom i svakih deset minuta joj kapali lijek u oko.

Jessica Greaney, 18-godišnja studentica engleskog jezika na sveučilištu u Nottinghamu, naučila je na izrazito neugodan način što se može dogoditi kada voda iz slavine dospije na kontaktne leće.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Slika nije dostupna Gadna infekcija Pa vi nemojte voditi računa o lećama...

Naime, između njezine se leće i oka nastanila ameba poznat kao akantameba, koja joj je izjedala rožnicu.

Nevolje za Greaney su počele oko Uskrsa kada joj je oko postalo crvenkasto i natečeno, a upala se unutar tjedan dana razvila čak do te mjere da je oteklina dosegnula veličinu golf loptice!

Liječnici su ubrzo utvrdili da pati od amebnog keratitisa, upale koja može dovesti do sljepoće, ali i do smrti ukoliko ameba dođe do leđne moždine.

Šest mjeseci nije promijenila leće - posljedice su bile zastrašujuće

Doktori su Greaney danima držali budnom kako bi joj u oko kapali lijek svakih deset minuta, pa joj je ujedno pao i imunitet od silnog nespavanja, prenosi Daily Mail.

"Cijeli sam taj horor prošla samo zato što je voda iz slavine poprskala leću. Sestre su me puna četiri dana držale budnom. Potkraj boravka u bolnici sam se od umora i mentalno slomila, pa sam svakih pet minuta plakala", ispričala je ta djevojka, koja i danas, više od mjesec dana od početka upale, svakodnevno u oko morat nakapati 22 kapljice lijeka.

Objavljeno od kojih bolesti najviše umiru Hrvati i čega se trebaju paziti

Akantamebe su sićušne, jednostanične praživotinje koje se uglavnom nalaze u vodenim sustavima diljem svijeta. 

Osim upale rožnice, infekcija akantamebom može se manifestirati i puno težim oblicima bolesti kao što je zahvaćenost mozga i leđne moždine.

Iako se i ljudi koji ne nose kontaktne leće mogu zaraziti akantamebom, ona se najčešće povezuje s njihovim korištenjem.

Naime, svaka leća izaziva blago oštećenje sluznice, stoga ako se ne čisti redovito, velik broj uzročnika (a među njima i ovaj maleni parazit) može prodrijeti u oko. U najvećoj su opasnosti osobe koje se kupaju i tuširaju s lećama, ali i oni koji zanemare higijenu leća.

Terapija amebnog keratitisa je dugotrajna i često neizvjesnog ishoda zbog otporne prirode cističnog oblika parazita. (Izvor: Pliva zdravlje) 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene