Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Znanstvenici: Svijet podcjenjuje utjecaj globalnog zatopljenja na sigurnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reakcija međunarodne zajednice na klimatske promjene, odnosno problem globalnog zatopljenja koji utječe na svjetsku sigurnost "polagana je i nedostatna", stoji u priopćenju britanskog instituta Royal united services (RUSI).

"U predstojećih nekoliko desetljeća globalno će zatopljenje utjecati na promjene u području strateške sigurnosti, koje bi mogle biti jednako velike kao potkraj Hladnog rata", smatra autor izvješća o tom problemu s britanskog instituta RUSI, Nick Mabey. 

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Temperatura se znatno penje, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend Slika nije dostupna Stručnjaci UN-a strahuju Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje!

"Ako se ne bude reagiralo, globalno zatopljenje imat će dalekosežne posljedice u sigurnosnoj domeni, a one bi mogle biti jednako velike poput dvaju svjetskih ratova, no, ovaj bi put mogle trajati stoljećima", upozorio je Mabey.

U institutu smatraju da je zatvaranje očiju pred opasnostima od utjecaja globalnog zatopljenja na sigurnost jednako opasno kao ignoriranje opasnosti od terorističkih napada ili širenja nuklearnog oružja.

"Klimatske promjene prisilit će nas da radikalno razmislimo o načinu na koji se odnosimo prema državnim interesima", smatra Mabey, kao primjer navodeći da će problem energije ili sigurnosti "sve češće ovisiti o snažnim savezima s drugim velikim potrošačima energije, poput, primjerice Kine, a manje o odnosima s proizvođačima nafte."

"Prvi znaci ovoga problema već su se pojavili i smatram da je potrebno poduzeti odgovarajuće korake što prije, odnosno reagirati puno prije nego što smo u sličnim situacijama reagirali u prošlosti", upozorio je Mabey. "Ako se proces globalnog zatopljenja ne uspori, bit će to prvi faktor sukoba između i unutar država", upozorava Rusi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene