Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA SE PARA

Trump dosad skupio 20 milijuna dolara za svoj zid (a treba mu 21 milijarda)

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da će zatražiti od Kongresa da plati ono što se ne može pokriti postojećim sredstvima te da će Meksiko to poslije morati vratiti američkim poreznim obveznicima.

Obećanje Donalda Trumpa da će brzo početi gradnju zida na granici s Meksikom financirajući je sredstvima koja već postoje naišlo je na problem jer je dosad pronađeno tek 20 milijuna dolara, pokazuju dokumenti u koje je Reuters dobio uvid.

Pročitajte i ovo Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Jedva je to dočekao Trump uložio veto na zakon protiv zida na granici Donald Trump (Foto: AFP) POTVRDILA BIJELA KUĆA Trump će proglasiti izvanredno stanje u SAD-u da bi financirao izgradnju zida na granici s Meksikom

Ministarstvo domovinske sigurnosti utvrdilo je da u taj projekt u ovom trenutku može preusmjeriti samo 20 milijuna dolara iz svojeg proračuna, po dokumentu koji je ta agencija pripremila za Kongres prošli tjedan.

To bi bilo dovoljno za tek nekoliko ugovora za prototipove zida, ali ne i za početak gradnje stvarnog zida. To znači da Bijela kuća mora uvjeriti Kongres da odobri novac za gradnju zida. Po ranijem internom izvješću, gradnja zida duž cijele južne granice stajala bi 21,6 milijarda dolara.

Trump je kazao da će zatražiti od Kongresa da plati ono što se ne može pokriti postojećim sredstvima te da će Meksiko to poslije morati vratiti američkim poreznim obveznicima.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan rekao je da će gradnju zida uključiti u proračun za iduću fiskalnu godinu, procijenivši troškove gradnje između 12 i 15 milijardi dolara. No mnogi republikanski zastupnici najavili su da će glasati protiv tog plana ako troškovi ne budu pokriveni odgovarajućim uštedama u drugim stavkama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene