Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez komentara

Dok svijet očekuje reakciju na nasilje u Gazi, Obama igra golf

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok nasilje u Gazi traje već četvrti dan, svjetska javnost očekuje komentar novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame. No on je na božićnom odmoru, a dok vrijeme provodi igrajući golf na Havajima komentarima se ne opterećuje.

Iako su mnogi to očekivali Obama nije komentirao nasilje u Gazi i novi izraelsko palestinski sukob. Izrael je najavio kako nastavlja s napadima, a za to vrijeme Obama provodi odmor na Havajima uživajući u golfu i odmoru u vili vrijednoj 9 milijuna dolara, prenosi Daily Mail.  

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan

Izrael odbio pozive na primirje, već gotovo 370 ubijenih

Izrael je odbio pozive UN-a i EU-a na trenutačni prekid vatre, pripremajući se za moguće 'višetjedne borbe', dok se strahovita ofenziva protiv Hamasa u pojasu Gaze nastavlja već četvrti dan.

Privremeni izraelski premijer Ehud Olmert rekao je kako je zračna operacija, tijekom koje je u četiri dana izvedeno gotovo 400 napada na Gazu, tek 'prva' u nizu faza ofenzive. Od nedjelje se na rubovima pojasa Gaze gomila izraelska kopnena vojska.

U posljednjim zračnim napadima poginulo je najmanje 11 osoba, čime se broj poginulih Palestinaca od početka operacije 'Lijevano olovo' u subotu popeo na gotovo 370, što je, uz najmanje 1700 ranjenih, daleko najviše u posljednjih nekoliko desetaka godina izraelsko-palestinskih sukoba.

U palestinskim minobacačkim i raketnim napadima poginula su i četiri Izraelca, među kojima i dva izraelska Arapa - vojnik Druz i građevinski radnik Beduin - a deseci su ranjeni.

Na pitanje bi li Izrael bio voljan prihvatiti trenutačno primirje, Olmertov glasnogovornik Mark Regev rekao je kako Izrael ne želi 'instant rješenje' koje bi samo privremeno prekinulo raketne i minobacačke napade iz Gaze. Ministar obrane Ehud Barak rekao je kako se ofenzivom ne želi samo postići prekid raketnih i minobacačkih napada iz Gaze na južni Izrael, nego i zadati 'snažan udarac' Hamasu i 'iz temelja promijeniti stanje u Gazi'.

Ponovio je kako će ona trajati dok se ti ciljevi ne ostvare, a njegov zamjenik Matan Vilnai rekao je kako je Izrael spreman na 'duge tjedne borbi', ustvrdivši kako Hamas i dalje ima nekoliko stotina projektila.

Hamas je rekao kako ga napadi ne zabrinjavaju, već da ga pokolj smo povećati 'odlučnost za odgovor'. Glasnogovornik pokreta Barhoum ustvrdio je kako Izrael neće uspjeti srušiti Hamasovu vlast u Gazi, napomenuvši kako je rat Izraela s Hezbolahom u Libanonu samo osnažio radikalni šijitski pokret.

Zračnu operaciju Izraela nazvao je 'genocidom'.

Većina poginulih su pripadnici snaga sigurnosti Hamasa i oružanih snaga, ali djelatnici UN-a tvrde kako je među poginulima najmanje 62 žena i djece, a ne raspolažu podacima o tome koliko je civila među poginulim muškarcima.

>> Izrael nastavlja bombardirati Gazu

>> Hezbolah bi mogao napasti Izrael?

>> Izrael odbacuje primirje

Nova ofenziva stigla je unatoč pozivima svjetskih lidera o hitnom prekidu vatre. Obama se nije priključio pozivima za prekid nasilja, a komentare događanja na bliskom istoku prepustio je predsjedniku na odlasku Georgeu W. Bushu, koji je do sada za nove sukobe prozvao samo Hamas. 

Obamini zaštitari odbili su primiti pismo palestinskih pristaša u kojem traže da novoizabrani američki predsjednik pomogne u zaustavljanju četverodnevnog nasilja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene