Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema prostora za prekid vatre'

Izrael odbacuje primirje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je u utorak odbacio mogućnost primirja s Hamasom u Pojasu Gaze sve dok se ne otkloni prijetnja palestinskih raketnih napada, istaknuvši da je spreman na 'višetjednu' borbu s islamistima.

'Nema prostora za prekid vatre', kazao je ministar unutrašnjih poslova Meir Sheetrit Izraelskom radiju u trenutku kada je izraelska zračna ofenziva na Gazu ušla u četvrti dan s 345 poginulih Palestinaca i četiri poginula Izraelca. 'Vlada je odlučna ukloniti raketnu prijetnju s juga', dodao je Sheetrit. Poručio je da je to cilj koji se mora postići. 

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Poginulo naajmanje 10 Palestinaca

Najmanje 10 Palestinaca poginulo je, a četrdesetak je ranjeno u novom valu izraelskih zračnih napada na pojas Gaze izvedenih u noći s ponedjeljka na utorak, priopćili su liječnički izvori.

Cilj zračnih napada bile su zgrade ministarstava i službi sigurnosti, kazali su izvori iz Hamasa i očevici. Izraelska vojska samo je potvrdila da se radi o novim napadima na ciljeve Hamasa, dodajući da je operacija u tijeku. 

>> Izraelski 'rat bez milosti' traje 60 godina

>> Izrael nastavio napade, 300 mrtvih

Među ciljevima novih napada koji su koncentrirani na grad Gazu bilo je sjedište premijera, te ministarstvo obrane, vanjskih poslova i financija, kao i Islamsko sveučilište koje je već ranije pogođeno.

Ministarstvo vanjskih poslova kojemu je na čelu Mahmud Zahar, jedan od najutjecajnijih čelnika Hamasa, potpuno je uništeno kao i zgrade u njegovoj blizini i u blizini ministarstva financija.

Pakistan prekinuo opskrbu NATO-a

Pakistan je u utorak prekinuo opskrbu za strane snage u Afganistanu dok su njegove snage započele operacije protiv militanata u području klanca Khyber, izjavio je vladin dužnosnik. Militanti su posljednjih mjeseci započeli niz napada na opskrbne linije za strane snage u Afganistanu koje vode kroz sjeverozapadni Pakistan iz lučkog grada Karačija.

Upravitelj Khybera je kazao novinarima da je uveden policijski sat te da je glavni put koji vodi prema granici s Afganistanom zatvoren. 'Opskrba snaga NATO-a će biti prekinuta sve dok ne očistimo područje od militanata i odmetnika koji su se oteli kontroli', rekao je on. Hayat je rekao kako su snage sigurnosti započele ofenzivu protiv militanata u utorak ujutro uz pomoć helikoptera, topništva i tenkova. 

Izraelski brod u potjeri za palestinskim plovilom

Izviđački brod izraelske ratne mornarice dao se u potjeru za plovilom s pro-palestinskim pristašama koji su pokušali razbiti izraelsku blokadu Gaze, objavio je u utorak izraelski vojni radio.

Prema tom izvoru, izraelski je ratni brod ispalio upozoravajuće hice pokušavši primorati drugi brod da se vrati u matičnu luku. Dvadeset metara dugi brod "Destiny", nakrcan s tri do četiri tone medicinskog materijala, prvenstveno zavojima i udlagama, pokušao je zaobići izraelski brod koji ga je, međutim, zaustavio. Oba su broda pretrpjela štetu a Dignity se potom zaputio prema otvorenom moru. Večer prije isplovio je iz Larnace kako bi dopremio pomoć na palestinska područja.

Iranski predsjednik osudio one koji podržavaju Izrael

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad kazao je da će svi oni koji podržavaju Izrael otići u pakao, prenijela je novinska agencija Fars. 'Oni koji javno ili tajno svoje interese povezuju s cionistima moraju znati da će s vremenom svi zajedno završiti u paklu', kazao je Ahmadinejad u govoru pred iranskim parlamentom. Teheran ne krivi samo zapadne zemlje i međunarodne organizacije, već i neke arapske zemlje, zbog njihove šutnje oko izraelskih napada na Pojas Gaze.

'Cionisti i njihovi vođe misle da je Gaza slaba karika pokreta otpora i da mogu kompenzirati svoje greške u prošlosti napadom na Gazu, ali time čine veliku grešku', dodao je iranski predsjednik. 'Ti napadi bit će samo uvod u konačni kraj cionista', rekao je.

U Iranu i daje traju protuizraelske demonstracije na kojima sudjeluje nekoliko desetaka tisuća Iranaca. Demonstranti su palili izraelske zastave te pozvali arapski svijet i međunarodne organizacije da prekinu šutnju i pokrenu korake kako bi se odmah zaustavila ubojstva Palestinaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene