Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak oblik menangitisa

Dječaku parazit jede mozak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječak (12) iz Floride završio je u bolnici na odjelu intenzivne njege s parazitom koji mu jede mozak.

Dječaku Zacharyju Reyni (12) dijagnosticiran je primarni amebni meningoencefalitis, rijedak oblik meningitisa kojeg uzrokuje ameba Naegleria fowleri. Dječak se sada nalazi u dječjoj bolnici u Miamiju, piše ABC News.

Pročitajte i ovo Slučaj KB Sveti Duh - 2 Bolnica Sveti Duh Skandal izbio zbog snimke tijela na podu bolnice: Nezakonit otkaz sad bi ih mogao skupo stajati Ilustracija Prebačen u Zagreb Liječnici se bore za život dječaka koji se penjao po vagonima: ''Ima opekline na više od pola tijela''

Njegov brat, Brandon rekao je kako je njegova obitelj prvo mislila da je Zachary zaražen virusom. Ali, kada su shvatili da Zachary spava cijeli dan shvatili su da mu se događa nešto mnogo gore.

>> U vrtu pronašla divovskog puža koji prenosi meningitis!

'Volio bih kad bih ga mogao dodirnuti i da ameba prijeđe na mene. Ali, to ne funkcionira tako. Teško je gledati ga ovakvog', rekao je dječakov brat.

Zdravstveni odjel regije Glades na Floridi potvrdio je ovaj slučaj te naveo da je infekcija obično smrtonosna. 'Ovo se događa veoma rijetko. Ova ameba je u prirodi. Može biti bilo gdje u bilo kojoj toploj, vodi', rekla je Brenda Barnes.

Ameba Naegleria fowleri živi u toplim, slatkovodnim stajaćicama, vodama loše održavanih bazena za kupanje s malo klora, toplim otpadnim vodama iz tvornica i u tlu, obično u ljetnim mjesecima, za vrijeme suša. U živčani sustav ulazi nakon udisanja inficirane vode, pripojivši se na njušne živce. Potom migrira u nosni živac u prednjem mozgu, gdje se namnoži hranjenjem živčanim tkivom.

Nakon što su se organizmi amebe namnožili i pojeli veći dio živca za njuh, infekcija se velikom brzinom širi na ostatak mozga. Smrt obično nastupa nakon 14 dana zbog zatajenja dišnog sustava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene