Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se predao

Priča dječaka s maskom ganula je svijet: "Nitko mu nije davao ikakve šanse da će preživjeti"

Aktualno Galerija Dječak Roman Oleksiv - 5 Dječak Roman Oleksiv - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Dječak Roman Oleksiv - 4 Dječak Roman Oleksiv - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Dječak Roman Oleksiv - 3 Dječak Roman Oleksiv - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Dječak Roman Oleksiv - 2 Dječak Roman Oleksiv - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dječak Roman Oleksiv - 1 Galerija 1/5 >>
Papa Franjo na kraju audijencije zagrlio se s dječakom s maskom. Priča osmogodišnjeg Ukrajinca ga je dirnula, kao i brojne ljude diljem svijeta.

Osmogodišnji Roman Oleksiv ističe se među ostalom djecom u osnovnoj školi u Lvivu. Prisiljen je nositi kompresivne zavoje na glavi i ruci. Njegovo bezbrižno djetinjstvo prije godinu i pol je prekinuo ruski krstareći projektil. U napadu je pognula njegova majka i još 27 ljudi. Roman je teško ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost u EU Gorka briga oko cijene slatke namirnice: ''Mogu razumjeti da je rat, ali račun ne bi trebali plaćati samo poljoprivrednici i industrija''

"Imao je ozljede od šrapnela na glavi, slomljenu ruku, potrgane mišiće u desnoj nozi i opekline. Ukupno 80 posto. 40 vanjske i oko 40 posto unutarnje", ispričao je Romanov otac Jaroslav.

Romanu nisu mogli pomoći u Ukrajini. Otišao je na liječenje u Njemačku. U Dresdenu je ostao gotovo godinu dana. Prva dva mjeseca na odjelu intenzivne skrbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija

"Imao je 31 operaciju. U početku je bilo jako intenzivno, operacija svaki drugi dan, tri operacije na tjedan, sve pod općom anestezijom. Uspjeli smo spasiti Romanov život iako mu nitko nije davao ikakve šanse da će preživjeti", rekao je Jaroslav Oleksiv.

Ali Roman se nije predao. Uz pomoć liječnika oporavio se i ne samo da se vratio plesu, već osvaja nagrade. Također je naučio svirati harmoniku.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Uz Savu U improviziranom kampu uz granicu pronađeno oružje i streljivo: Policija sve istražuje

No, na Romanovom putu oporavka su i novi operativni zahvati, transplantacija kose, korekcije ušiju kao i redovite terapije u Dresdenu. Snagu za daljnju borbu mogao bi mu dati i Papin zagrljaj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene