Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cure detalji afere

Datoteke otkrile što se događalo u poznatoj banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako od 1998. godine ima zakonsku obavezu da provjerava visokorizične mušterije, švicarska banka HSBC imala je, piše Guardian, klijente umiješane u velike skandale.

Švicarska banka HSBC skrila je velike sume novca za ljude koji su suočeni s optužbama za ozbiljna kaznena djela poput krijumčarenja droge, korupcije i pranja novca, otkrivaju datoteke koje su procurile u javnost, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Iako od 1998. godine ima zakonsku obavezu da provjerava visokorizične mušterije, banka je osigurala račune za klijente koji su umiješani u šest zloglasnih afera u Africi, među kojima su najveća korupcijska afera u Keniji, trgovina 'krvavim dijamantima' i nekoliko spornih prodaja vojne opreme, piše list.

Također, navodi se da su u banci su čuvana sredstva bankara optuženih za pljačku sredstava iz bivših sovjetskih država, te osoba povezanih s podmićivanjima u državnoj naftnoj kompaniji na Malti, krijumčarenjem kokaina iz Dominikanske Republike i dopingom profesionalnih biciklista u Španjolskoj.

Detalji o čovjeku koji je razotkrio kriminal u švicarskoj HSBC banci

U švicarskoj banci račune su imale i 'politički izložene osobe' definirane kao više političke figure ili članovi njihovih obitelji s pojačanim rizikom uključenosti u korupciju, pranje novca ili izbjegavanje međunarodnih sankcija, pri čemu postoji malo dokaza o dodatnom nadzoru njihovih aktivnosti.

Guardian dalje piše kako umiješanost banke varira od slučaja do slučaja, tako barem pokazuju datotetke.

Ponekad su, čini se, tajni računi izravno korišteni za navodno korumpirane transakcije. U drugim slučajevima HSBC je nastavio pružati bankovne usluge pojedincima koji su suočeni s javnim optužbama za svoja djelovanja. Drugi primjeri samo ističu kako tajnovitost švicarskog bankarskog sustava privlači ljude koji se bave nezakonitom radnjama.

Istražuje se jesu li Hrvati utajivali novac u banci HSBC

Guardian je dokaze za ove tvrdnje predstavio HSBC banci iz koje su priznali da je nakon kupovine Ženevske banke 1999. godine bilo previše visokorizičnih računa, a standardi provjere bili su niski. Banka je odbila razgovarati o pojedinostima koje se tiču individualnih klijenata, ali poručili su da poduzimaju određene mjere kako bi riješili problem.

Ovo nisu prve kritike koje je HSBC zaradio zbog nedovoljne provjere klijenata. Američki senat je 2012. godine u svom izvješću bio veoma kritičan prema banci zbog slabe kontrole pranja novca, optužujući menadžere da su zanemarili povezanost s financiranjem teororizma. Izdvojili su poslovanje banke s bogatim Saudijcima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene