Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pošteni zviždač ili... ?

Detalji o čovjeku koji je razotkrio kriminal u švicarskoj HSBC banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je objavljeno kako je švicarska banka HSBC, jedna od najvećih bankarskih institucija na svijetu, pomagala svojim brojnim bogatim klijentima da izbjegnu plaćanje milijuna i milijuna eura poreza, svijet se pita tko je čovjek koji je razotkrio kriminal.

Herve Falciani je bio dugogodišnji računalni stručnjak HSBC-a kojeg je policija u Ženevi privela u prosincu 2008. godine zbog sumnje da je ukrao podatke o klijentima. Pustili su ga nakon nekoliko sati ispitivanja uz uvjet da se vrati iduće jutro, a on je iskoristio priliku te odmah prebjegao u Francusku sa ženom i dvije kćeri.

Još je nazvao policiju da bi ih obavijestio kako će se vratiti iza Nove godine. No, naravno, nikada to nije napravio. Spretnog 36-godišnjaka, koji je francuski državljanin pa njegovo izručivanje nije dolazilo u obzir, švicarska se policija od tada pokušava 'dočepati'. A on je, s francuskim vlastima, krenuo u raskrinkavanje banke u kojoj je radio, piše BBC.

Jedni Falcianija smatraju hrabrim zviždačem koji je razotkrio kriminal u jednoj od najvećih banaka koja je vlade u desecima zemalja 'olakšala' za milijune i milijune eura poreza, dok je za druge cinični, proračunati kriminalac koji je ukrao osjetljive podatke o nekoliko desetaka tisuća klijenata s namjerom da 'napuni' svoje džepove.

U banci je radio od 2000. godine u Monacu a potom se preselio u Ženevu. Od 2006. do 2007. pretpostavlja se da je ukrao podatke više od 106 tisuća klijenata iz više od 200 zemalja koji su imali 300 tisuća računa. Mnogi od njih su poznate osobe iz svijeta biznisa, filma, glazbe sporta, a ima i čak članova kraljevskih obitelji. Kao što je otkriveno, ima i nekih hrvatskih državljana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi

Istražuje se jesu li Hrvati utajivali novac u banci HSBC

Početkom 2008. Herve Falciani otputovao je u Libanon s kolegicom Georginom Mikhael koja tvrdi da su bili ljubavnici kao i da joj je otkrio da se pridružio HSBC-u s namjerom pribavljanja povjerljivih podataka koje je planirao prodati trećim osobama. On je sve to opovrgnuo. U Libanon su putovali nakon što su iz Mossadove obavještajne službe upozorili na kršenje sigurnosti u HSBC-u i na neke klijente koji koriste novac s računa za terorističke aktivnosti. No, dok je Falciani koristio pseudonim, Mikhael je u Izrael išla pod pravim imenom. Kada se vratila u Švicarsku, odmah ju je ispitala tamošnja policija te sjela za vrat Falcianiju.

Svoje podatke na pet CD-ova proslijedio je francuskim vlastima, a podršku je dobio od tadašnje ministrice financija, sadašnje šefice MMF-a Christine Lagarde.

Falciani je temeljem švicarske tjeralice uhićen u Španjolskoj 2012.
no nakon pet mjeseci zadržavanja odbili su ga izručiti s obrazloženjem da kršenje bankarske tajne kod njih nije zločin. U prosincu prošle godine Švicarcka je protiv zviždača podnijela optužnicu za nekoliko kaznenih djela.

On sam kaže kako se osjeća poput Edwarda Snowdena i tvrdi da je njegov bivši poslodavac, HSBC banka, stvorila takav sustav koji će im omogućiti bogaćenje i to na teret društva, pomaganjem svojim klijentima u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene