Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobičan slučaj u Imotskom

Što autohtona vina rade na dnu Crvenog jezera? "Neki nisu vjerovali, ali mi smo to odradili bez greške"

Aktualno Galerija Branimir Mikulić, Predsjednik HPD Imotski Branimir Mikulić, Predsjednik HPD Imotski Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Jerković, Predsjednik udruge vinogradara Imotskog vinogorja Tomislav Jerković, Predsjednik udruge vinogradara Imotskog vinogorja Foto: DNEVNIK.hr Imotska vina u Crvenom jezeru - 1 Imotska vina u Crvenom jezeru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Imotska vina u Crvenom jezeru - 2 Imotska vina u Crvenom jezeru - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Imotska vina u Crvenom jezeru - 3 Galerija 1/7 >>
Lekciju su naučili i iz imotskog planinarskog društva - akcija u kojoj su na dno turističke atrakcije Modrog jezera položili autohtona vina je propala zbog bezobrazluka, ali i prirode - jezero je presušilo, a nepoznat netko im je vina ukrao. Pa su sve ponovili, ali na Crvenom jezeru. Lokaciju znaju samo rijetki, a jezero presušiti neće.

Samo iskusni alpinisti i speleolozi spuštaju se niz padine Crvenog jezera pa se nadaju da ovoga puta butelje neće biti ukradene.

"Prošle godine smo spustili vina u Plavo jezero na starenje međutim ona nisu ostarila nego su čak mlada popijena jer su ih našli turisti ili naši lokalni međutim ove godine idemo u Crveno jezero jer je dostupnost puno teža", rekao je Branimir Mikulić, predsjednik HPD-a Imotski.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Kako je kod susjeda Turistička patrola Dnevnika Nove TV u Italiji i Sloveniji: Kakve su cijene u odnosu na one na hrvatskoj obali?

Kako za imotska jezera postoji legenda o vilama, kažu, nije isključeno i da su one imale prste u toj krađi.

"Lokalne vile i lokalni vilenjaci i vukodlaci su uspjeli oplijeniti naša vina koja smo položili i iz toga razloga smo se odlučili za jednu jaču inicijativu i teži izazov", poručio je Tomislav Jerković predsjednik udruge vinogradara Imotskog vinogorja.

I samo vino kumovalo je kažu za Dnevnik Nove TV iz planinarskog društva ovoj ideji.

"Bilo nam je dovoljno dvije čaše više na nekom skupu da se mi dogovorimo da ćemo doli to spustiti. Neki nisu vjerovali, ali mi smo to odradili bez greške. Jedva smo dočekali da nam bude što teže", rekao je Mikulić.

Boce vina tamo će ležati dvije godine, nakon čega će, nadaju se vinari, biti još bolje, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Sara Duvnjak.

"Očekujemo plemenitu plijesan i sve mikrobiološke sastavnice naših crvenih kraških jezera u našim imotskim vinima", istaknuno je Jerković.

U Crvenom su jezeru upravo idealni uvjeti za čuvanje vina, a spuštanje dolje nije im nikakav problem.

Pročitajte i ovo Jurica Alavanja, vozač saniteta Paški sanitet Spasio život pa dobio - opomenu: "Najviše me naljutilo što su rekli da sam se čuo s voditeljem voznog parka i da će auto biti osiguran. To je laž"

"Dubina nije problem, negdje oko 265 metara je bio zadnji pokazatelj dubine Crvenog jezera tako da to nam nije problem. Pogotovo jer imamo vrhunske speleologe u HPD koji su spremni na ovakve inicijative", napomenuo je Jerković.

Dodaju kako se nadaju pozitivnom utjecaju dubina na vino jer u tom slučaju spuštat će i veće količine. Ali prije svega, naravno, nadaju se da će ga za dvije godine i zateći tamo gdje su ga sada spustili. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene