Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar grada blokiran

Na prosvjede stiže 100.000 ljudi, strahuje se od nereda - Premijer poslao poruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se kriza u Makedoniji nakon oružanog sukoba u Kumanovu u kojem je poginulo 8 makedonskih policajaca i uhićeno 40-ak terorista. Sada se sve prebacuje na politiku. Za nedjelju su najavljeni i masovni prosvjedi u središtu Skoplja.

Politička kriza u Makedoniji je na vrhuncu. Cijeli dan traju neuspješni pregovori premijera Gruevskog i ujedinjene oporbe koje je organizirao američki veleposlanik.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Oporba i dalje traži bezuvjetnu ostavku Gruevskog, formiranje prijelazne vlade i hitne prijevremene izbore, međutim Gruevski niti ne pomišlja na ostavku.

Za nedjelju je najavljen najveći prosvjedni skup u povijesti Makedonije, očekuje se čak 100.000 ljudi, a atmosfera uoči tog skupa je blago rečeno paranoična.

Centar Kumanova opet blokiran: Pobjegao jedan od uhićenih terorista!

Naime, makedonska policija je već sad blokirala samo središte Skoplja, ne mogu proći ni biciklisti ni pješaci, a da ne govorimo o automobilima, pitanje je kako će se to sutra odvijati.

Velik je problem i što je za ponedjeljak najavljen i prosvjed pristaša Nikole Gruevskog i sada svi strahuju da ne dođe do međusobnom sukoba. Prosvjednici oporbe koji sutra ovdje dolaze najavili su da se neće maknuti s ovog mjesta sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

On je navodno zabranio svim autoprijevoznicima u Makedoniji da prijevoze prosvjednike iz drugih gradova. S obzirom da znamo da Gruevski apsolutno kontrolira tajne službe i policiju, svi strahuju da bi sutra u Skoplju moglo biti velikih nereda.

Gruevski ne želi podnijeti ostavku

Makedonski premijer Nikola Gruevski poručio je u subotu da ne namjerava podnijeti ostavku, uoči velikog prosvjednog skupa u nedjelju koji organizira oporbena ljevica, koja ga optužuje za korupciju i već mjesecima traži njegovu ostavku.

'Ni u kojem slučaju nemam namjeru podnijeti ostavku ili pristati na prijelaznu vladu', rekao je Gruevski u intervjuu za provladinu televiziju Sitel.

'Ostavka bi bila kukavičluk', rekao je. Ponovno je ustvrdio, iako za to nije iznio dokaze, da iza oporbe i njezina vođe Zorana Zaeva stoje strane obavještajne službe koje ga žele maknuti s vlasti.

'Moramo pronaći rješenje za političku krizu i to mora biti u skladu s voljom građana Makedonije izraženom na zadnjim izborima. Neće biti rješenja nasiljem, kako su neki planirali. Pronaći ćemo rješenje', rekao je Gruevski, premijer od 2006., koji je ponovno osvojio vlast na prijevremenim izborima u travnju.

Oporba optužuje vlast za korupciju i prisluškivanje 20.000 građana, uključujući političare, novinare i crkvene velikodostojnike.

Vladajuća stranka (VMRO-DPMNE) isto tako optužuje oporbu za špijunažu i za pokušaje destabiliziranja zemlje. VMRO je pozvao svoje pristaše na prosvjed u ponedjeljak u Skoplju. (Andrija Jarak/Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene