Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brexit mnoge naljutio

Škotska premijerka hitno stigla u Bruxelles: 'Mi smo odlučni ostati u Europskoj uniji!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici EU-a poručili su u utorak Velikoj Britaniji da što prije pošalje službenu obavijest o namjeri izlaska iz EU-a kako bi se o tome započeli pregovori, a njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da ne vidi mogućnost zaokreta u britanskoj odluci.

11:15 - Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u srijedu u Bruxellesu prvi put bez Velike Britanije kako bi dogovorili odgovor na britanski referendum o napuštanju Europske unije.

Pročitajte i ovo Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!" Dominic Raab (Foto: AFP) 25. studenoga Pljušte ostavke u vladi Therese May, napušta je i ministar za brexit Dominic Raab

Čelnici 27 zemalja članica saslušali su u utorak navečer britanskog premijera Davida Camerona, koji je rekao da njegova zemlja, iako napušta EU-u, želi zadržati što tješnje odnose s njom.

Britanska strana bi htjela zadržati pristup jedinstvenom europskom tržištu, ali bez slobode kretanja osoba, što je za EU neprihvatljivo. Pitanje imigracije, dolaska radnika iz drugih članica smatra se jednim od ključnih razloga zbog kojih se većina Britanaca odlučila za napuštanje EU-a.

10:59 - Nicola Sturgeon sastala se s Mertinom Schulzom, predsjednikom Europskog parlamenta, i ponovila svoj stavove o ostanku u EU. 'Škotska je odlučna ostati', poručila je Sturgeon.

08:48 - U Bruxelles danas stiže i škotska premijerka Nicola Sturgeon koja će se u prijepodnevnim satima sastati sa zasupnicima Parlamanta, a u 17:00 sati i sa samim Jean-Claude Junckerom. Njen cilj je pronaći način kako zadržati Škotsku u EU. Podsjetimo, Škotska je na prošlotjednom referendumu većinski glasovala za ostanak.

Škotska nacionalna stranka (SNP) u utorak je priopćila da je za ostanak u Uniji glasovalo 62 posto Škota te bi stoga bilo "demokratski neprihvatljivo" da Škotska iziđe iz EU-a "protiv njihove volje".

"Odlučna sam, potpuno odlučna da sačuvam mjesto Škotske u EU", izjavila je Sturgeon u parlamentu u Edinbourgu. Također je kazala da je drugi škotski referendum o nezavisnosti "vrlo vjerojatan" u sljedeće dvije i pol godine.

Prema najnovijoj anketi koju je proveo Sunday Times, 52 posto Škota zagovara odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva i ostanak u EU.

08:08 - Uskoro bi trebao započeti nastavak izvanrednog summita EU-a na temu Brexita, na kojem sudjeluje i premijer u odlasku Tihomir Orešković.

Sve više nestrpljenja

'Nemamo nekoliko mjeseci za razmišljanja. Želimo da se pozovu na članak 50 što prije', rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon radne večere na kojoj je britanski premijer David Cameron objasnio svojim kolegama iz ostalih članica situaciju nakon referenduma o izlasku iz EU-a.

Članak 50 regulira uvjete za napuštanje EU-a. Prema tom članku, nakon zaprimanja službene obavjesti o namjeri napuštanja EU-a, počinje teći dvogodišnji rok za pregovore o uvjetima izlaska. Britanski premijer, koji je najavio ostavku, rekao je da on ne može voditi taj proces jer se zalagao za ostanak u EU-u te da će te pregovore voditi novi čelnik nakon izbora u rujnu.

'Razumio sam da Cameronu treba vremena za razmišljanje, ali ne razumijem zašto pristaše izlaska iz EU-a ne žele odmah izići. Mislio sam da oni koji žele izići imaju plan, ali ga nemaju', rekao je Juncker.

'Naša rasprava bila je mirna i odmjerena. Čelnici razumiju da je sada potrebno neko vrijeme da se slegne prašina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali oni također očekuju da britanska vlada čim prije konkretizira svoje namjere', rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Merkel je istaknula da ne vidi mogućnost da Velika Britanija odustane od referendumske odluke o napuštanju EU-a.

'Želim jasno reći da ne vidim načina da se ta odluka preokrene', rekla je Merkel, na pitanje o mogućnosti zaokreta u Velikoj Britaniji. 'Moramo biti realni, nije vrijeme za razgovore o željama', rekla je.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene