Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLIŽI SE KRAJ ČOVJEČANSTVU?

Očekuje nas udar poput detonacije 44.800 megatona TNT-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golemi asteroid kreće se prema Zemlji, a zbog siline udarca pretpostavlja se da bi mogao sve izbrisati s lica Zemlje.

Astronomi na Sveučilištu u Tennesseeju izračunali su točan datum udara ovog asteroida. Kobni dan za čovječanstvo, trenutak u kojem bi ovaj ogroman asteroid uništio život na Zemlji, prema stručnjacima je 16. ožujka 2880. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši astronaut ZNANSTVENICI PRIZNALI 'Opasnije je nego što smo mislili' Slika nije dostupna Udar moguć 2036. Asteroid Apophis prošao pored Zemlje!

Udar asteroida: Dinosauri su izumrli jer su 'imali peh'

Asteroid je promjera jedan kilometar, a padom na Zemlju izazvao bi kataklizmu poput one u kojoj su nestali dinosauri. Asteroid '1950 DA' kreće se brzinom od 15 kilometara u sekundi, a udar ovog asteroida usporediv je s detonacijom 44.800 megatona TNT-a.

Nazvan '1950 DA', ovaj je asteroid uočen još 1950. godine od kada se traga za rješenjem njegova uništenja. Iako se smatralo da će se zbog svoje brzine, prije nego što udari u Zemlju, raspasti, najnovija računica pokazuje da se taj pozitivan scenarij ipak neće odigrati, piše The Independent.

'Nakon udara asteroida iznad ruskog Čeljabinska u veljači 2013. kada je stradalo oko 1.500 ljudi, opet se pojavio interes za otkrivanje načina borbe protiv takvih događaja', rekao je postdoktorand Ben Rozitis. Podsjetimo, asteroid iznad Čeljabinska najveća je ikad zabilježena eksplozija, otkako se bilježe takvi podaci te je eksplozija bila čak 30 puta jača od one atomske bombe u Hirošimi.

Takozvani 'smoking gun', koji je zapravo bio samo komad većeg asteroida koji je nastao nakon velikog sudara u svemiru, zapravo je mineral žadit, koji se nalazi u asteroidima koji prolaze kroz ekstremne tlakove i temperature. Žadit su japansi i ruski znanstvenici otkrili analizirajući ostatke asteroida iznad Čeljabinska koji su pali na tlo.

'Razumijevanje sila koje ovakve gromade drže na okupu može nam pomoći u razvijanju strategija za obranu od budućih udara', dodao je Rozitis. A stručnjaci objašnjavaju kako se najvjerojatnije radi o Van der Waalsovim silama.

Asteroid iznad Čeljabniska na Zemlju je stigao zbog sudara s drugim asteroidom prije 10 milijuna godina

Šanse da ovaj asteroid udari u Zemlju veće su od šansi da vas se usmrti usred bijela dana, napominju stručnjaci.

Rješenje poput slanja nekog velikog objekta kako bi se sudario s nadolazećim asteroidom poput '1950 DA, tvrde stručnjaci, bilo bi pogubno za Zemlju. Takav bi sudar mogao izazvati poremećaje u kohezivnim silama i rasprsnuće velikog asteroida na niz manjih, koji bi i dalje bili opasni, a svi bi nastavili putem prema Zemlji.

U nadi je spas, tako se možemo nadati da će za 870 godina, kada je predviđen pad asteroida na Zemlju, čovječanstvo smisliti način da uništi u ovom trenutku najozbiljniju prijetnju svih vremena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene