Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Butmir

BiH: Ponuđene ustavne reforme svima neprihvatljive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski i američki posrednici u pregovorima čelnika sedam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o ustavnim reformama u toj zemlji, Carl Bildt i James Steinberg, izjavili su u utorak kako nisu pretjerano razočarani niti iznenađeni negativnim ocjenama reformskog paketa koji je ponuđen bosanskohercegovačkim liderima te su izrazili nadu kako će se na kraju ipak postići neki dogovor.

'Razumijem da su Milorad Dodik i Haris Silajdžić veoma nezadovoljni. To je u bosanskim prilikama sasvim uobičajeno i tu nema nekih novosti. Na kraju se ipak mora pronaći neki kompromis kako bi se zemlja pokrenula naprijed', izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Bildt uoči nastavka pregovora u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva. Početak pregovora nešto je kasnio jer su Bildt i Steinberg prije toga održali nenajavljeni posebni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je ranije izjavio kako je za njega ponuđeni paket reformi 'potpuno neprihvatljiv'. Dodik je nakon tog susreta novinarima ponovio stajališta iznesena u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

'Ako treba ponovit ćemo i stotinu puta: osnovna kontura Daytona ne može biti urušena, a BiH može biti samo onakva kako se dogovorimo', kazao je Dodik istaknuvši kako je od Bildta i Steinberga dobio jamstva da neće biti nikakvog nametanja rješenja. Dodik je najavio kako će u pregovorima na Butmiru sudjelovati do kasno poslijepodne jer nakon toga mora putovati u Beograd kako bi se tamo sastao s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim. Zamjenik američke državne tajnice Steinberg kazao je pak kako su predstavnici međunarodne zajednice u BiH da bi pomogli domaćim liderima i kazali im što trebaju učiniti kako bi se pridružili ostatku Europe.

'Na onima koji žele biti konstruktivni je da donesu konstruktivne odluke', diplomatski je konstatirao Steinberg. Razgovori koji su započeli u jutarnjim satima trajat će bez preciznog rasporeda a organizatori su najavili tek kako će po njihovu završetku biti objavljeno zajedničko priopćenje. Lokalni mediji nagađaju kako je moguće da će međustranački razgovori biti nastavljeni i dalje bez obzira na ishod današnjeg sastanka. Predsjednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić kazao je lokalnim medijima kako je moguće da će cijeli pregovarački ciklus trajati čak do ožujka iduće godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene