Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen 21 Hrvat

Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima

Policija u Bugojnom, BiH
Policija u Bugojnom, BiH Foto: Afp
Tužiteljstvo u Središnjoj Bosni istražuje okolnosti samoubojstva muškarca koji je trebao biti svjedok državnog tužiteljstva u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima, koje se dogodilo nedaleko lokacije na kojoj se u više navrata tragalo za tijelima najviših hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika iz Bugojna.

Umirovljeni policajac Merzuk Aletić iz Donjeg Vakufa pucao je sebi u glavu prošloga ponedjeljka na lokaciji Rostova nedaleko Bugojna, gdje su prije dvije godine pronađena tijela četvorice od 21 Hrvata, žrtava ratnoga zločina kojega su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom 1993.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najdonatori Poznato koje su trgovine donirale najviše hrane

"Istragu u navedenom predmetu vodi tužiteljstvo Srednjobosanske županije u Travniku", potvrdili su za Hinu iz državnog Tužiteljstva BiH.

Očevid su nakon Aletićeva samoubojstva obavili pripadnici policije koji u suradnji s nadležnim županijskim tužiteljstvom rade na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja.

Pročitajte i ovo Sebastian Novak i Fabian Oršuš Bravo! Ovo su 15-godišnji heroji iz Međimurja: "Tata, nećeš pogoditi što smo upecali!"

Dva neovisna izvora bliska istražnim tijelima navode kako je Merzuk Aletić bio svjedok Tužiteljstva BiH u istrazi ratnih zločina koja se vodi protiv više bošnjačkih ratnih dužnosnika, ratnog načelnika Dževada Mlaće i zapovjednika Armije BiH Selme Cikotića, koji je pak danas pred Sudom BiH nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora jer je pogodovao zagrebačkoj kompaniji Scout kao nekadašnji ministar obrane BiH pri isporuci naoružanja i streljiva.

Lokalni mediji su proteklih dana objavljivali kako je umirovljeni policajac koji je počinio samoubojstvo bio pod velikim pritiscima zbog suradnje s državnim istražnim organima.

Pročitajte i ovo Autobusi, ilustracija - 1 pala je VIDEO Vozač nasilno izbacio staricu iz autobusa u Sarajevu: "Odmah je suspendiran i protiv njega je pokrenut postupak"

Istraga protiv Mlaće i Cikotića za ratne zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima traje godinama i do danas nije okončana podizanjem optužnice.

Jedno od najtežih je pitanje sudbine skupine 21 Hrvata, najviših vojnih i političkih dužnosnika HVO-a i HDZ-a, koji su najprije zarobljeni u ljeto 1993., a zatim su odvedeni na lokaciju Rostovo, u čijoj se blizini nalazio i logor stranih boraca mudžahedina koji su se borili na strani Armije BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje očevid Što se to događa u Zagrebu, trebamo li biti zabrinuti? Besana noć za dio građana, policija sve istražuje

Oni su tamo najvjerojatnije ubijeni u zimu 1993. Tijela dvojice dužnosnika pronađena su na širem području Bugojna, a četiri tijela prije dvije godine na lokaciji Rostovo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene