Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužnica protiv Mlaće zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Dževada Mlaće, ratnog načelnika općine Bugojno za kojega se smatra da je najodgovorniji za brojne zločine nad Hrvatima tog područja, bit će podignuta optužnica do kraja srpnja.

Pozivajući se na izvore iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine list
navodi kako će optužnica za ratne zločine uz Mlaću obuhvatiti još nekoliko njegovih bliskih suradnika iz ratnog razdoblja, tvrde banjalučke 'Nezavnisne novine'.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Slika nije dostupna BiH: Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu pušteni na privremenu slobodu

Po istom osnovu navodno se vodi i istraga protiv Selme Cikotića, aktualnog ministra obrane BiH koji je tijekom rata bio na čelu operativne skupine Armije BiH zadužene za regiju Bugojna.

"Skupina bugojanskih Bošnjaka i u to vrijeme ratnih zapovjednika postrojbi iz Bugojna osumnjičena je za zatvaranje, okrutno postupanje i nestanak dvadesetak bugojanskih Hrvata. Na vrhu popisa su Mlaćo i Cikotić", kazao je izvor "Nezavisnih".

U travnju ove godine pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužiteljstva BiH pretresli su Mlaćinu kuću u Bugojnu.

Prema medijskim tvrdnjama, tamo je pronađena ratna općinska arhiva.

Četvorica bivših vojnih i policijskih dužnosnika iz Bugojna Enes Handžić, Senad Dautović, Nisvet Gasal i Musaib Kukavica već su pritvoreni pod sumnjom da su sudjelovali u progonima bugojanskih Hrvata.

Prema dostupnim podacima, više od 550 Hrvata, pripadnika HVO-a ali i civila, bilo je zarobljeno 1993. godine u logoru smještenom na nogometnom stadionu u Bugojnu.

Dvadeset registriranih zarobljenika je nestalo i njihovi ostaci ni do danas nisu pronađeni baš kao ni tijela 14 civila odvedenih iz njihovih domova u Bugojnu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene