Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna poruka

"Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države članice Europske unije moraju zbiti redove kako bi se suočile s novim pritiscima američke administracije i Rusije, rekli su u ponedjeljak u Beču austrijski kancelar Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

"Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta", istaknuo je glasnogovornik nakon susreta s Kernom, također socijaldemokratom.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Ilustracija - 1 usporedbe cijena Danci od plaće mjesečno mogu kupiti 2100 litara benzina, Hrvati 810. Pogledajte kakve su cijene po zemljama EU-a

Bila bi greška kad bi europske države tražile pojedinačne odgovore na trenutne izazove umjesto europskih rješenja, upozorio je ministar.

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je pokušao oslabiti EU, a slični pokušaji se mogu vidjeti i "u našem istočnom susjedstvu", rekao je Kern u neizravnoj referenci na Rusiju. Pozvao je na razdoblje "zbijanja redova" unutar europskog saveza.

Kern i Gabriel su naglasili i da se EU treba više usredotočiti na najranjivije članove društva, te na postizanju blagostanja za sve.

Teško stanje niže i nestajanje srednje klase u posljednjim su mjesecima ponovno u fokusu političara diljem zapadnih država, nakon što su populisti prošle godine pobijedili na glasovanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Njemačka novi parlament bira u rujnu, a Austrija godinu kasnije. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene