Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna poruka

"Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države članice Europske unije moraju zbiti redove kako bi se suočile s novim pritiscima američke administracije i Rusije, rekli su u ponedjeljak u Beču austrijski kancelar Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

"Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta", istaknuo je glasnogovornik nakon susreta s Kernom, također socijaldemokratom.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Bila bi greška kad bi europske države tražile pojedinačne odgovore na trenutne izazove umjesto europskih rješenja, upozorio je ministar.

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je pokušao oslabiti EU, a slični pokušaji se mogu vidjeti i "u našem istočnom susjedstvu", rekao je Kern u neizravnoj referenci na Rusiju. Pozvao je na razdoblje "zbijanja redova" unutar europskog saveza.

Kern i Gabriel su naglasili i da se EU treba više usredotočiti na najranjivije članove društva, te na postizanju blagostanja za sve.

Teško stanje niže i nestajanje srednje klase u posljednjim su mjesecima ponovno u fokusu političara diljem zapadnih država, nakon što su populisti prošle godine pobijedili na glasovanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Njemačka novi parlament bira u rujnu, a Austrija godinu kasnije. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene