Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokumenti stigli u Haag

Asad počeo ispunjavati prvu obvezu, poslao popis svog kemijskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirija je počela izvršavati svoju prvu obvezu iz nedavno postignutog sporazuma SAD-a i Rusije o stavljanju kemijskog oružja pod međunarodni nadzor.

Organizacija za zabranu kemijskog naoružanja (OPCW) sa sjedištem u Haagu izvijestila je da je od sirijskih vlasti dobila detalje o arsenalu kemikalija kojima raspolaže režim predsjednika Bašara al-Asada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

Time je Sirija počela ispunjavati svoju prvu obvezu iz nedavno potpisanog dogovora Sjedinjenih Država i Rusije o stavljanju sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor.

'Primili smo dio podataka, očekujemo ih još. Lista je prilično duga, u tijeku je prijevod', kazali su u OPCW-u.

>> Sirija: Primirje između islamista i Slobodne sirijske vojske

Zasad nije objavljeno što stoji u dokumentima koji su stigli u OPCW, ali Reuters izvještava da Asadov režim vjerojatno ima oko tisuću tona kemijskog oružja u skladištima diljem države.

Rok za slanje popisa kemijskog naoružanja trebao je, prema dogovoru, isteći u subotu. Sljedeći bi korak trebao biti u Ujedinjenim narodima. Vijeće sigurnosti bi trebalo donijeti rezoluciju na temelju koje bi inspektori za kemijsko oružje ušli u Siriju kako bi se uvjerili u istinitost danas pristiglih dokumenata, a zatim bi trebalo krenuti i uništavanje kemikalija.

Bez obzira na rezoluciju, o kojoj još nema dogovora, inspektori će imati izrazito težak zadatak zbog borbi na terenu koje ne jenjavaju. Zasad nije jasno gdje bi se kemijsko oružje trebalo uništiti.

Dogovor SAD-a i Rusije postignut je nakon američke prijetnje vojnom intervencijom kao odgovorom na kemijski napad izveden u okolici Damaska 21. kolovoza. Bijela kuća i dobar dio Zapada krivnju za napad svalio je na režim Bašara al-Asada, dok sam Asad i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, tvrde da je napad zapravo bio provokacija pobunjenika.

Početkom tjedna o spomenutom je napadu objavljeno izvješće UN-ovih inspektora, koji su sakupili dokaze na terenu. U izvješću se ne upire prstom na krivca, ali se tvrdi da je u napadu korišten nervni plin sarin.

Informacije o broju poginulih u tom napadu su proturječne i sežu od nekoliko stotina do više od 1.400.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene