Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslan politički signal

Plenković o otvaranju pregovora BiH i Europske unije: Otkrio kada će odluka biti donesena

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Nera Simic/Cropix
Europska unija će u ožujku odlučivati o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Bosni i Hercgovini je upućen snažan politički signal i jasan vremenski okvir da se u ožujku sljedeće godine otvore pristupni pregovori, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Europsko vijeće će otvoriti pregovore s BiH kada ispuni kriterije koji su joj postavljeni, a mi smo sada pozvali Europsku komisiju da u ožujku pripremi izvješće o napretku BiH s ciljem donošenja formalne odluke", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Mađarski premijer Viktor Orban Samit Europskog vijeća VIDEO Viktor Orban objasnio zašto je izišao iz prostorije kada se glasalo o Ukrajini: "Mađarska pozicija je jasna"

Čelnici država članica odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovonom, pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo.

Plenković kaže da je to odličan poticaj za Vijeće ministara na čelu s predsjedateljicom Borjnom Krišto, s kojom je cijeli dan bio u kontaktu, da u sljedeća dva mjeseca napravi još nekoliko važnih koraka u ispunjavanju traženih kriterija.

Odluka o pregovorima s Ukrajinom

Čelnici država članica neočekivano brzo donijeli su odluku o proširenju nakon što je mađarski premijer Viktor Orban odustao od veta i izišao iz dvorane dok se o tome odlučivalo.

Plenković je rekao u svom izlaganju na sastanku Europskog vijeća da se odnos prema proširenju nakon ruske agresije na Ukrajinu iz temelja promijenio. Pritom je spomenuo da se prije samo 20 mjeseci, u ožujku 2022. čelnici EU-a na samitu u Versaillesu nisu mogli usuglasiti ni oko blage formulacije o europskoj perspektivi Ukrajine, a danas je Europsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore.

Rekao je da su Ukrajina, Moldavija i Gruzija zbog Putinove agresije prešli iz Istočnog partnerstva u okvire proširenja.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) SDP traži raspuštanje Sabora Arsen Bauk za Dnevnik Nove TV o aferi Mreža: "Kamo Plenković mora otići kad je pogriješio? U vrtić valjda ili u jaslice?"

Čelnicima EU-a preostala je sada druga važna tema, revizija sedmogodišnjeg proračuna, u kojem je najveća stavka paket pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu, od kojih je 17 milijardi bespovratnih sredstava, a 33 milijarde su povoljni zajmovi.

Europska komisija je predložila povećanje proračuna za razdoblje do 2027. godine za 66 milijardi eura. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel srezao je predloženi iznos na jednu trećinu, na 22,5 milijarde eura.

Bogatije članice zauzimaju se za što manji iznos svježeg novca i da se većina novonastalih potreba pokriva preraspodjelom postojećih sredstava, čemu se protive siromašnije zemlje koje se boje da bi mogle ostati bez dijela sredstava koji im je namijenjen.

Premijer Plenković je rekao da se pregovori o tome nastavljaju u četvrtak navečer i da se stajališta približavaju.

"Mislim da smo na pragu dogovora", rekao je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene