Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačni pad

Amerikanci još 1943. godine dobro pretpostavili kako će Hitler skončati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Psiholog je diktatora između ostalog nazvao paranoičnim luđakom nesposobnim za normalne ljudske odnose, ali ga i proglasio šizofreničnim tipom čija će mentalna nestabilnost u konačnici dovesti do pada.

Američki Ured za strateške usluge, prethodnik CIA-e, pokušavao je tijekom Drugog svjetskog rata zaći u um nacističkog vođe Adolfa Hilera i predvidjeti kako će se ponašati i kako će završiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osobni detalji Objavljeno što stoji u izvješću psihologa koje su o Hitleru 1943. naručili Amerikanci Slika nije dostupna Glupa šala Uhićen mladić koji je naučio psa da diže desnu šapu uz Sieg Heil

Kako bi u tome i uspio, Ured je 1943. godine angažirao uglednog psihologa Henryja Murraya, koji je na zadaću odgovorio dokumentom napisanim na 229 stranica i nazvanim "Osobnost Adolfa Hitlera".

Murray je tog diktatora između ostalog nazvao paranoičnim luđakom nesposobnim za normalne ljudske odnose, ali ga i proglasio šizofreničnim tipom čija će mentalna nestabilnost u konačnici dovesti do pada.

Evo i devet scenarija koje je Murray naveo u dokumentu:

1.) Hitlera će oteti i zatočiti grupa njemačkih revolucionara

Premda u takav scenarij ni sam nije pretjerano vjerovao, Murray ga je ipak naveo kao mogućnost. "Dođe li do takve situacije, siguran sam da će ga izručiti SAD-u", napisao je.

2.) Hitlera bi mogao ubiti Nijemac

Baš kao i u prethodnom slučaju, psiholog nije polagao velike nade da će Hitler upravo tako skončati, pa nadopisao uz to rečenicu "Nijemci nisu skloni tome da pucaju u svoje vođe".

3.) Orkestrirano ubojstvo: Mogao bi sam organizirati da ga ubije blizak prijatelj ili Židov

Prema Murrayevom viđenju, Hitleru se sviđala mogućnost da završi od ruke izdajice ili mrskog neprijatelja jer bi ga takav svršetak prikazao kao heroja prerano oduzetog od svoje nacije.

"Orkestrirano ubojstvo takve vrste prometnulo bi ga u legendu, a vjerojatno bi i privremeno podignulo fanatizam njegovih jedinica. Ukoliko bi ga ubio Židov, to bi mu poslužilo da dokaže kako su zli i da ih je potrebno u potpunosti istrijebiti", napisao je Murray. 

4.) Mogao bi poginuti predvodeći svoje jedinice u nekoj od bitaka

Psiholog je takav kraj također smatrao realnim. Vjerovao je kako bi se Hitler mogao uputiti na ratište i tamo poginuti kako bi se prikazao kerojem, odvažnim vođom voljnim da pogine uz svoju vojsku.

Hitler je prije rata sagradio mrežu aerodroma po Engleskoj

5.) Hitler bi mogao u potpunosti poludjeti

Autor dokumenta nadao se i tome da će se Hitler u potpunosti mentalno izgubiti. "On već godinama živi na rubu paranoidne šizofrenije te ima velikih problema s nesanicom. Kada i uspije zaspati, muče ga stravične more", naveo je Murray, i dodao da nacistički vođa ima teške emotivne slomove te da ne može racionalno prosuđivati u stresnim situacijama.

6.) Mogao bi počiniti samoubojstvo

Budući da ne zna zatomiti svoj ponos, Hitler bi se mogao ubiti kako bi spriječio da padna u zarobljeništvo, naveo je Murray također u dokumentu i, kako nas uči povijest, bio u pravu.

Hitler je upravo i skončao u svom berlinskom bunkeru od vlastite ruke, no samoubojstvo nije imalo tako dramatočnu notu kao što je psiholog vjerovao da hoće.

8.) Mogao bi dobiti azil u neutralnoj državi 

Ističe nadalje u dokumentu Murray, Hitler na takav scenarij nikada ne bi samostalno pristao kako ne bi bio prikazan ili zapamćen kao izdajica ili kukavica.

"Da bi se takvo što dogodilo, Hitlera bi netko od najbližih suradnika morao oteti i nagovoriti ga da ostane izvan Njemačke (u dokumentu se kao moguće odredište spominje Švicarska)", zaključio je.

8.) Mogao bi pasti u ruke u Ujedinjenih nacija

Američki je psiholog znao da je i ovakav razvoj događaja prilično nerealan, ali ga je nazvao najpoželjnijim ishodom.

9.) Prirodna smrt

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene